Zikavirustartunnan riski on pieni Euroopassa

THL:n epidemiologin mukaan suurin tartuntariski on Madeiralla.

Uumajan yliopiston ja Euroopan tartuntatautiviraston ECDC:n tuoreen tutkimuksen mukaan zikavirustartuntoja saattaa esiintyä kesällä Italiassa, Espanjassa, Ranskassa, Kreikassa ja muissa Välimeren maissa.

Tutkimuksessa kehitettiin matemaattinen malli, jossa otettiin huomioon matkailijoiden määrä, paikallinen väkiluku, ilmasto-olosuhteet ja paikallisten hyttysten kyky levittää zikavirusta.

– Euroopassa zikavirustartunnan riski on mahdollinen kesäkuukausina niillä alueilla, joissa esiintyy zikaviruksen pääasiallisia vektoreita, keltakuumehyttysiä, kertoo THL:n epidemiologi Jussi Sane.

Hänen mukaansa zikavirustartunnan suurin riski on Madeiralla, jossa on näitä hyttysiä.

Myös tiikerihyttysten on todettu levittävän zikavirusta, tosin heikommin kuin keltakuumehyttysten.

– Välimeren alueella esiintyy tiikerihyttysiä, mutta zikavirustartunnan riski on kaiken kaikkiaan pieni Euroopassa. Jos zikavirusepidemioita tulee Eurooppaan, ne ovat ECDC:n arvion mukaan hyvin pieniä ja paikallisia.

Tartunta on harvinainen seksiteitse

Zikavirustartunta on mahdollinen myös seksiteitse. Tartunnat ovat yleensä tapahtuneet miehestä naiseen.

– Tartunta seksin välityksellä on kuitenkin harvinainen, toteaa Sane.

Yhdysvalloissa Utahin osavaltiossa tutkitaan harvinaista potilastapausta, jossa vanhalla, monia kroonisia tauteja sairastaneella henkilöllä oli erittäin runsaasti zikavirusta veressään. Häntä hoitanut ja läheisessä kontaktissa ollut henkilö sai tartunnan, mutta viruksen tartuntareitti on vielä epäselvä.

– Yksi mahdollisuus on, että kyseinen henkilö sai zikaviruksen hoidossaan olleelta vanhukselta jonkin ruumiinnesteen välityksellä. Tämä on joka tapauksessa poikkeuksellinen yksittäistapaus eikä merkittävästi muuta epidemiologista riskinarviota.

Matkustusvaroitus Miamiin

Yhdysvaltojen tartuntatautivirasto CDC antoi tällä viikolla matkustusvaroituksen, joka koskee Wynwoodin kaupunginosaa Miamissa. Zikavirustartunnan on siellä saanut 14 ihmistä. CDC kehottaa, että raskaana olevat välttäisivät matkustamista kyseiselle alueelle.

– THL:n matkustussuositus perustuu siihen, millä alueilla zikavirus leviää aktiivisesti. Nyt Floridan tietyt alueet ovat mukana THL:n matkustussuosituksessa. THL ei pidä yllä yksityiskohtaista karttaa, vaan viittaa aina CDC:n ja ECDC:n tilannekuvaan.

Raskaana oleville ohjeita CDC:ltä

CDC oheisti äskettäin, että raskaana olevien naisten altistumista zikavirustartunnalle pitäisi tutkia äitiyshuollossa kysymällä, missä he ja heidän puolisonsa ovat matkustaneet. Raskaana olevilta pitäisi selvittää myös zikavirustartunnan oireita.

CDC kehottaa Wynwoodin alueella 15.6.2016 lähtien oleskelleita lasta odottavia naisia menemään testeihin, joissa tutkitaan zikavirustartuntaa.

Kirjoittaja
Ulla Toikkainen
toimittaja

Kuva: Fotolia