Zikavirusinfektion mahdollisuus muistettava myös Suomessa – tauti leviää Etelä- ja Väli-Amerikassa

Tauti voi sekoittua denguekuumeeseen niin kliinisesti kuin laboratoriolöydösten perusteella.

Zikavirus leviää vauhdilla alueilla, missä sitä ei ole aikaisemmin tavattu. Vuodesta 2014 lähtien zikavirus on levinnyt nopeasti Etelä-Amerikassa ja äskettäin myös Väli-Amerikassa. Tapauksia on todettu myös Tyynenmeren saarilla, etenkin Ranskan Polynesiassa, missä kymmenet tuhannet ovat sairastuneet zikavirusinfektioon tämän ja viime vuoden aikana.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Suomessa tulisi muistaa zikavirusinfektion mahdollisuus, kun potilas on matkustanut epidemia-alueilla. Tauti voi sekoittua denguekuumeeseen niin kliinisesti kuin laboratoriolöydösten perusteella.

Zikavirusinfektioon voi liittyä kuumetta, silmätulehdus, ihottumaa sekä nivel- ja lihaskipuaja. Taudin itämisaika on 3–12 päivää. Tauti on useimmiten lievä tai jopa oireeton ja vaatii harvoin sairaalahoitoa.

Zikavirus kuuluu flavivirusten sukuun. Samaan sukuun kuuluvat myös muun muassa TBE-, dengue- ja keltakuumevirus. Zikavirusta levittää Aedes-sukuun kuuluvat hyttyset, jotka levittävät myös dengue- sekä chikungunyavirusta.

Yhteys synnynnäisiin kehityshäiriöihin?

Tällä hetkellä tutkitaan, voiko zikaviruksella olla yhteys synnynnäisiin keskushermoston kehityshäiriöihin vastasyntyneillä. THL:n mukaan Brasiliasta on viime viikkojen aikana raportoitu huomattavasti tavanomaista enemmän synnynnäistä mikrokefaliaa (pienpäisyyttä) alueilta, missä zikavirusta on todettu nyt esiintyvän.

Tämän lisäksi Ranskan Polynesiasta on raportoitu aiempaa enemmän keskushermoston kehityshäiriöitä sikiöillä ja vastasyntyneillä, joiden äidit ovat olleet raskaana zikavirusepidemian aikana. Brasiliassa ja Ranskan Polynesiassa tutkitaan myös zikavirusinfektion mahdollista yhteyttä Guillan-Barre oireyhtymään (immuunivälitteinen tulehdus), joiden määrä on maissa merkittävästi lisääntynyt viime vuoden aikana.

Mahdollisen yhteyden takia THL pitää tärkeänä, että Suomessa äitiysneuvoloissa ja synnytyssairaaloissa otetaan huomioon äidin matkustushistoria ja zikavirusinfektion mahdollisuus kehityshäiriöiden syitä tutkittaessa. Zikaviruksen laboratoriodiagnostiikan valmiutta nostetaan Suomessa.

THL:n mukaan zikaviruksen leviäminen uusille alueille on todennäköistä, sillä virusta levittäviä hyttyslajeja tavataan maailmalla laajasti. Leviäminen eteläiseen Eurooppaan on myös mahdollista kesäkuukausien aikana kun hyttyset ovat aktiivisia.

Lähde:
THL: Infektiouutiset

Kuva:
Panthermedia