E-pillereitä käyttävät teinitytöt alttiimpia masennusoireille

Aivoalueiden kypsyminen murrosiässä voi aiheuttaa herkkyyttä hormo­neille.

Ehkäisypillerien käyttäjät ovat alttiita masennusoireille 16-vuo­tiaina. Vas­taavaa ei havaittu nuorilla aikuisilla.

Yhteyttä kartoitettiin Alankomaissa prospektiivisessa kohorttitutkimuksessa, johon osallistui 1 010 tyttöä ja naista (16–25 v). Masennusoireita kartoitettiin standardoiduilla kyselylomakkeilla kun tytöt olivat 16-, 19-, 22- ja 25-vuotiaita. Ehkäisypillerien lajeja, kuten yhdistelmä- tai progestiiniehkäisyä, ei eroteltu.

Ehkäisypillerien käyttäjät poikkesivat verrokeista 16 vuoden iässä. Heillä ilmeni enemmän masennukseen liittyviä oireita: itkuisuutta, liikaunisuutta ja syömisongelmia. Oireet väistyivät aikuisikään tultaessa. Anhedonian, eli kyvyttömyyden nauttia, tai surumieli­syyden suhteen ei ollut eroa. Tulokset eivät muuttuneet, kun nuorten aiemmat masennusoireet huomioitiin analyyseissä.

Koko kohorttia (ikä 16–25 vuotta) tarkastel­taessa ehkäisypillerien käyttäjillä ei havaittu lisääntyneitä masennusoireita. Verrokeilla oli korkeampi sosio­ekono­minen status ja he olivat useammin neitsyitä.

Murrosiässä kehittyvät ja kypsyvät tunteiden säätelyyn osallistuvat aivo­alueet, muun muassa amygdala, prefrontaalinen aivokuori ja hippokampus. Tämä voi aiheuttaa herkkyyttä sukupuolihormo­nien aiheuttamille muutoksille.

Ei-toivottujen raskauksien eston lisäksi ehkäisypillerit hoitavat kuukautiskipuja ja premenstruaalioireyhtymää, jotka nekin hoitamattomina heijastuvat mielialaan ja hyvinvointiin.

Lähde: de Wit AE, Booij SH, Giltay EJ, Joffe H, Schoevers RA, Oldehinkel AJ. Association of use of oral contraceptives with depressive symptoms among adolescents and young women. JAMA Psychiatry, verkossa ensin 2.10.2019. doi: 10.1001/jamapsychiatry.2019.2838

Kirjoittaja
Nina Kaseva

Kuva
Adobe/AOP

Artikkeli on alun perin julkaistu Lääkärilehdessä 47/2019.