Ehkäisykierukka suojaa munasarjasyövältä

Hormoni- ja kuparikierukan antamaa suojaa ei voitu analysoida erikseen.

Suomalaisen tutkijaryhmän havainto siitä, että ehkäisykierukka vähentää naisen riskiä sairastua munasarjasyöpään, vahvistui meta-analyysissä. Analyysin sisältämät tutkimukset käsittivät noin 14 000 tapaus-verrokkiparia ja 18 000 naisen kohorttityyppiset tutkimusaineistot.

Mikäli nainen oli joskus käyttänyt kohdunsisäistä ehkäisykierukkaa, hänen riskinsä sairastua myöhemmällä iällä munasarjasyöpään oli 0,68 vertailuaineistoihin ­nähden. Hormoni- ja kuparikierukan antamaa suojaa ei voitu analysoida erikseen, mutta tutkijoiden mielestä molemmat suojasivat.

Sekoittavina tekijöinä otettiin huomioon ikä, synnytysten määrä, ehkäisypillerien käyttö, painoindeksi, munatorvisterilisaatio, menopaussi-ikä ja sukurasitus.

Yhdistelmäehkäisypillerien ja munatorvien poiston tai ligeerauksen lisäksi kohdunsisäinen ehkäisin antaa merkittävää suojaa munasarjasyöpää vastaan.

Suojavaikutuksen mekanismeina voisivat olla genitaalialueiden pH-muutokset, kohdunkaulan liman paksuneminen, paikalliset hormonaaliset ja antiestrogeeniset ilmiöt ja endometriumin solujen immuunivaste vierasesineeseen.

Lähde: Wheeler L, Desanto K, Teal S ym. Intrauterine device use and ovarian cancer risk. Obstet Gynecol 2019;134:791–800.

Kirjoittaja
Pertti Kirkinen

Artikkeli on alun perin julkaistu Lääkärilehdessä 40/2019.