Epäsäännöllinen nukkuminen yhteydessä metabolisiin häiriöihin

Tunnin vaihtelu nukkumaanmenoajassa lisäsi riskiä neljänneksen.

Liian vähäinen uni on monissa tutkimuksissa yhdistynyt lihavuuden, diabeteksen ja monien muiden metabolisten häiriöiden suurentuneeseen vaaraan. Nyt sama yhteys on havaittu epäsäännöllisellä nukkumisella.

Nukkumisen epäsäännöllisyys oli vahvasti yhteydessä etenkin poikkeavuuksien samanaikaiseen ryvästymään: matalampaan HDL-kolesterolitasoon, suurempaan vyötärönympärykseen, korkeampaan verenpaineeseen sekä suurempiin triglyseridi- ja paastoglukoosiarvoihin.

Amerikkalaistutkimuksessa 2 003 tutkittavalle tehtiin seitsemän vuorokauden uni-valverytmin tutkimus aktigrafilla. Nukkumista ja elämäntapoja kartoitettiin myös unipäiväkirjalla ja lomakekyselyllä. Metabolisten poikkeavuuksien kehittymistä seurattiin useita vuosia.

Jokainen tunnin vaihtelu nukkumaanmenoajoissa lisäsi metabolisen oireyhtymän todennäköisyyttä 23 prosenttia ja jokainen tunnin vaihtelu nukkumisen kestossa 27 prosenttia. Yhteys pysyi merkitsevänä riippumatta unen kokonaismäärästä tai elämäntapatekijöistä.

Epäsäännöllisesti nukkuvat olivat muita useammin myös epäsäännöllisessä työssä, tupakoivat yleisemmin ja nukkuivat vähemmän.

Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä.

Kirjoittaja
Marianne Jansson
toimittaja

Kuva
Panthermedia

Artikkeli on julkaistu alun perin Lääkärilehdessä 14.6.2019.