Kakolasta kirurgiksi

Lybäckin todennäköisesti pelastivat hyvä ja rakastava kotikasvatus sekä hänen ilmeinen älykkyytensä ja uskomaton sinnikkyytensä. Keskikoulun hän suoritti vankilassa, lukion repalaisessa elämänvaiheessa. Lääketieteellinen tiedekunta Tukholmassa oli kivinen polku, mutta tuore perheenisä selvitti senkin.

Kirjailija Arno Kotro ja lääketieteen ja kirurgian tohtori Christer Lybäck ovat kirjoittaneet jännittävän kirjan, jossa vuorottelevat Kotron rauhallinen kerronta ja Lybäckin värikkäät tarinat. Kotron preesensissä etenevä kertomus ja Lybäckin stadin slangia hyödyntävä jutustelu lomittuvat hyvin suorasukaiseksi elämänkerraksi. Tyylit myös etäännyttävät. Ajoittain lukijan on melkein vaikea muistaa, että holtittomaan elämäntapaan ja suoranaisiin raakuuksiin syyllistynyt mies on tuossa itse kertomassa omasta elämästään.

”Oikeastaan Christer ei ole rikollinen. Hän on juoppo. Rikokset ovat välinpitämättömän alkoholistielämän sivutuotteita, eivät päämäärä itsessään”, kirjoittaa Kotro. Paljaudessaan ja armottomuudessaan teos auttaa ymmärtämään, miksi jonkun ihmisen elämä voi mennä totaalisesti vikaraiteille. Samalla kirjasta löytää niitä palasia, joiden ansiosta Lybäckistä tulee taitava kirurgi ja yksityissairaalan osakas.

Lybäckin todennäköisesti pelastivat hyvä ja rakastava kotikasvatus sekä hänen ilmeinen älykkyytensä ja uskomaton sinnikkyytensä. Keskikoulun hän suoritti vankilassa, lukion repalaisessa elämänvaiheessa. Lääketieteellinen tiedekunta Tukholmassa oli kivinen polku, mutta tuore perheenisä selvitti senkin. Tarinasta käy hyvin ilmi, miten rakastavat äiti, täti ja ensimmäinen vaimo olivat merkittäviä tuki­pilareita Lybäckille.

Hän ei hylkää rötösteluvuosiensakaan ystäviä, mutta ilmaisee myös antipatiansa selvästi. Suurin osa tarinoiden henkilöistä on tunnistettavia, osa nimeltä mainittuja. Kertoopa Lybäck myös kohtaamastaan suomalaisesta valelääkäristä ajalta, ennen kuin heistä edes julkisesti puhuttiin.

Monissa television haastatteluohjelmissakin esiintynyt Lybäck on karismaattinen hahmo, jonka avoimuus hätkähdyttää. Kirjassa hänestä paljastuu vielä uusia puolia. Hän ei ole vieläkään täysin sinut äkkinäisen väkivaltaisuutensa kanssa. Holtiton rahankäyttö vei hyvätuloisen kirurginkin välillä asumaan poikiensa kanssa asuntovaunuun. Draaman kaari ei siis ole täydellinen, kuten ei kukaan ihminenkään. Lybäckin tarina kannattaa lukea juuri siksi.

Veitsen terällä. Arno Kotro ja Christer Lybäck. Otava, Helsinki 2012. 
ISBN 978-951-1-22597-3. Sivuja 216. 
Hinta 31,90 e.

Ulla Järvi
toimittaja

Julkaistu Lääkärilehdessä 3/13.