Kellotkin tulossa avuksi eteisvärinän diagnostiikkaan

Oireettoman eteisvärinän seulonta on noussut tärkeäksi tutkimuskohteeksi.

Kellotkin tulossa avuksi eteisvärinän diagnostiikkaan Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Aivoinfarkti on tunnetusti liian usein eteisvärinän ensioire. Koska eteisvärinän aiheuttamat aivo­verenkiertohäiriöt voidaan estää varsin tehokkaasti anti­koagulaatiolla, oireettoman eteisvärinän seulonta on noussut tärkeäksi tutkimuskohteeksi. Laaja tutkimus osoittaa, että teknologian kehityksen myötä kello­sovelluksetkin voivat johtaa eteisvärinän jäljille.

Tutkimukseen rekrytoitiin 419 297 Applen kellon ja puhelimen omistajaa, jotka latasivat käyttöönsä epäsäännöllistä pulssia tunnistavan ohjelmiston. Vajaan neljän kuukauden seurannan aikana 2 161 henkilöä sai muistutuksen epäsäännöllisestä sykkeestä. Tältä joukolta pyrittiin rekisteröimään kahden viikon kuluessa hälytyksestä viikon ajan EKG:ta eteis­värinän dokumentoimiseksi.

Vain 450 henkilöä palautti tulkittavissa olevan EKG-rekisteröinnin sallitussa ajassa. Tästä joukosta kolmanneksella todettiin eteisvärinä, mutta 84 prosenttia kellon antamista hälytyksistä EKG-nauhoituksen aikana johtui eteisvärinästä.

Tällä täysin uudentyyppisellä tutkimusasetelmalla oli monia heikkouksia, mutta se osoitti, että kellosovellusta voidaan käyttää eteisvärinän alkuseulontaan samaan tapaan kuin perinteistä pulssin tunnustelua. On selvää, että näiden varsin vaivattomien teknisten sovellusten omaehtoinen käyttö lisääntyy nopeasti. Jatkossa onkin yhä ­tärkeämpää tutkia, milloin ja kenellä eteisvärinän määrä on riittävä anti­koagulaatiohoidon aloittamiseen.

Lähde: Perez MV, Mahaffey KW, Hedlin H ym. Large-scale assessment of smartwatch to identify atrial fibrillation. N Engl J Med 2019;381:1909–17.

Kirjoittaja
Juhani Airaksinen

Kuva
Adobe/AOP

Artikkeli on alun perin julkaistu Lääkärilehdessä 49/2019.

Oletko jo lukenut nämä?