Monet maastohiihtäjät kärsivät astmasta — syy edelleen epäselvä

Astmadiagnoosi ei estä menestystä ladulla.

Astma ei estä kilpahiihtämistä, varsinkin jos astmalääkitys on kohdallaan.
Adobe/AOP
Astma ei estä kilpahiihtämistä, varsinkin jos astmalääkitys on kohdallaan.

Maastohiihtäjistä yli 25 prosentilla oli astma, ilmeni LL Rikhard Mäki-Heikkilän väitöskirjassa.

Kun hiihtäjät jaettiin kilpailumenestyksen mukaan neljään ryhmään, parhaiten menestyneessä ryhmässä astmaa oli eniten, jopa 56,1 prosenttia.

Tästä voidaan päätellä, että astmadiagnoosi ei näyttäisi estävän menestystä ladulla.

Hiihtäjien astma alkaa nuoruusiässä

Kun verrattiin astmaa sairastavia hiihtäjiä verrokkiryhmään, joka ei hiihtänyt, selvisi, että verrokeilla astma alkoi lisääntyä tasaisesti syntymästä lähtien. Hiihtäjillä puolestaan astman alkamisikä painottui varhaisnuoruuteen muutama vuosi hiihtoharjoittelun alkamisen jälkeen, ja 12 ikävuodesta alkaen astman esiintyvyys lähti selvään nousuun.

Myös astmatyypissä oli eroa. Hiihtäjillä astma liittyi harvemmin allergiaan toisin kuin muilla samanikäisillä.

– Kun hiihtäjät alkavat harjoitella ja kilpailla tavoitteellisemmin, myös astman yleisyys kasvaa samaan aikaan. On vielä epäselvää, mitkä tekijät tarkalleen johtavat astman alkamiseen hiihtäjillä. Kylmä ja kuiva ilma rasittavat hengitysteitä, mutta toisaalta on vanhempia urheilijoita, joilla ei vuosienkaan jälkeen ole minkäänlaisia oireita tai ongelmia, Mäki-Heikkilä sanoo tiedotteessa .

Tutkimukseen kutsuttiin 1 282 hiihtäjää ja 1 754 samanikäistä ja samalla seudulla asuvaa verrokkia. Yhteensä 351 hiihtäjää ja 338 verrokkia vastasi kyselytutkimukseen vuosina 2019 ja 2020.

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.