Voiko astmaatikko harrastaa talviliikuntaa?

Allergia- ja astmaliitto kannustaa kaikkia talviliikunnan pariin silloin, kun sairaus on hyvässä hallinnassa.

Voiko lapsia viedä ulos pakkasella tai pitääkö hiihtolenkki jättää väliin vasta todetun astman vuoksi? Allergia- ja astmaliitto kannustaa kaikkia talviliikunnan pariin silloin, kun sairaus on hyvässä hallinnassa. Osa astmaatikoista oireilee lämpötilan laskiessa nollan tuntumaan, toiset sietävät kylmää paremmin.

– Pakkasella hengitysteiden, kaulan ja kasvojen suojaaminen on tärkeää, jotta kylmä ei ärsytä herkkiä keuhkoputkia. Tämä sama ohje sopii kyllä muillekin kuin astmaatikoille, sanoo allergianeuvoja Iiris Huttunen Allergia- ja astmaliitosta.

– Hengitysilman lämmitin on hyvä apu sekä aikuisille että lapsille. Lämmin huivi auttaa jonkin verran, jos lämmitintä ei ole ensihätään, Iiris Huttunen Allergia- ja astmaliitosta toteaa.

Hän muistuttaa myös, että astmaatikon on syytä pitää nopeavaikutteinen avaava lääke aina mukanaan. Sumutemainen lääke säilytetään esimerkiksi lapasessa vaatteiden alla ihoa lähellä, koska aerosoli ei kestä pakkasta.

Iiris Huttunen kehottaa siirtämään ulkoilua ja kuntoilua, jos astma ei ole tasapainossa tai flunssasta toipuminen on kesken. Liikunta aloitetaan varovasti ja oireita kuulostellen. Astman tasapainon parantuessa ja kunnon kohotessa avaavan lääkkeen tarve vähenee. Oireettomuus liikunnan yhteydessä kertoo astman hyvästä hallinnasta.

Pakkasen paukkuessa tai astman oireillessa omaa tai lapsen kuntoa on turha koetella kylmällä, koska hengästyminen kylmässä ilmassa saattaa aiheuttaa astmaoireita.

– Sisäliikuntalajeista esimerkiksi uinti sopii yleensä astmaatikolle hyvin uimahallin tai kylpylän lämpimän ja kostean ilman vuoksi. Lisäksi uinti parantaa rintakehän liikkuvuutta, mikä helpottaa hengittämistä. Liikuntasalien sisäilma voi olla talvella kuivaa ja ärsyttää hengitysteitä. Kostuttavat nenätipat ja nenänhuuhtelukannu taltuttavat nenän kuivuutta, vinkkaa Iiris Huttunen.

➤ Astma on keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus.

➤ Limakalvon reagoinnin taustalla on tavallisesti allergeenien tai mikrobien (virukset, bakteerit) aiheuttama tulehdusreaktio.

➤ Astma on lasten yleisin pitkäaikaissairaus, 7–9 prosentti lapsista sairastaa astmaa.

➤ Aikuisväestöstämme astmaatikkoja on vajaat 10 prosenttia ja lähes sama määrä saa ajoittain astman kaltaisia oireita.

➤ Astmalapsi liikkuu -opas ohjeistaa astmalasten vanhempia ja se on saatavilla maksutta allergia.fi-sivustolta.

Lähde: Allegia- ja astmaliiton tiedote

Kuva: Panthermedia