Nuori, juotko energiajuomia? - Ei kannattaisi, osoittaa tutkimus

Energiajuomat aiheuttavat nuorelle useita terveysoireita

Energiajuomilla ja vähäsillä ja huonoilla yöunilla on yhteys.
Adobe/AOP
Energiajuomilla ja vähäsillä ja huonoilla yöunilla on yhteys.

Energiajuomia säännöllisesti käyttävät yläkoululaiset kärsivät erilaisista oireista ja heikommasta terveydestä, osoittaa tutkimus.

Erityisesti nuoret, jotka käyttivät juomia viikottain, voivat huonommin. Heillä oli päänsärkyä, vatsa- ja selkäkipuja, alakuloisuutta, ärtyneisyyttä tai pahantuulisuutta, hermostuneisuutta, huimausta ja nukahtamisvaikeutta.

– Nämä nuoret nukkuivat vähemmän ja raportoivat ongelmallista sosiaalisen median ja päihteiden käyttöä yleisemmin kuin nuoret, jotka eivät käyttäneet energiajuomia, sanoo väitöskirjatutkija Maija Puupponen Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta tiedotteessa.

He myös jättivät tutkimuksen mukaan aamupalan muita yleisemmin syömättä ja nukkuivat vähemmän sekä kokivat unen useammin riittämättömämmäksi.

Puupposen mukaan tutkimuksesta ei selviä, aiheuttavatko energiajuomat häiriöitä uneen vai juovatko niitä nuoret, jotka jo kärsivät uniongelmista. Todennäköisesti kyse on molemmista.

Kyseisiä oireita havattiin jo silloin, kun nuoret käyttivät energiajuomia silloin tällöin säännöllisesti, harvemmin kuin viikottain.

Yhteys päihteisiin mutta ei vähäiseen liikuntaan

Energiajuomia käyttävät nuoret myös tupakoivat, käyttivät alkoholia, nuuskasivat ja käyttivät kannabista moninkertaisesti yleisemmin kuin nuoret, jotka eivät käyttäneet juomia.

Viikottaisesti juomia käyttävillä oli korkeampi riski tupakoida ja käyttää alkoholia verrattuna nuoriin, jotka käyttivät energiajuomia satunnaisesti.

Viikkottaisen energiajuomien käytön ja vähäisen liikkumisen välillä sen sijaan ei ollut yhteyttä.

– Kiinnostavaa oli, että epäsäännöllisesti energiajuomia käyttävien ryhmässä oli vähiten heitä, jotka kertoivat liikkuvansa vähän eli korkeintaan kaksi kertaa viikossa. Kansainvälisissä tutkimuksissa on viitteitä samasta ilmiöstä. Osalla nuorista energiajuomien satunnainen käyttö voi liittyä esimerkiksi liikunta- tai urheilusuoritukseen. Ilmiötä voi selittää ainakin osin energiajuomien markkinointi, sanoo Puupponen.

Tutkimus on osa Maailman terveysjärjestö WHO:n kanssa yhteistyössä toteutettavaa Health Behaviour in School-aged Children (HBSC) -tutkimusta. Tämän osatutkimuksen kansallisesti edustava aineisto käsitti 2 429 iältään 13- ja 15-vuotiasta nuorta.

Juttu on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.