Energiajuoma häiritsee unirytmiä

Juomien käytöstä on tullut monelle tapa, mutta vanhemmat ja asiantuntijat ovat huolissaan.

– Ihanaa, mutta mulla ainakin yhdenkin pullon juomisesta menee yöunet.

– Ei sitä jaksa nukkuu, jos ei vedä hiukka energiaa.

Näin keskustelevat nuoret energiajuomista verkossa. Juomien käytöstä on tullut monelle tapa, mutta vanhemmat ja asiantuntijat ovat syystä huolissaan.

THL:n erikoistutkijan Marja-Leena Ovas­kaisen mukaan suurin syy vastustaa nuorten energiajuomien kulutusta on, että unirytmi voi häiriintyä pahasti.

– On todennäköistä, että juominen ajoittuu huonosti eli iltaan. Energiajuoma piristää, eikä sitten saa unta. Aamulla väsyttää, ja jos juomaa otetaan taas, niin kierre on pian suorastaan mahdoton, hän kuvaa.

Nuori ei välttämättä itse tunnista ongelmaa. Energiajuomissa on piristävää kofeiinia suunnilleen yhtä paljon kuin kahvissa. Nuorilla sen vaikutus unirytmiin voi olla rajumpi kuin aikuisilla. Lapsille juomia ei suositella.

Vanhempainliitto on käynnistänyt kansa­laisaloitteen, jossa vaaditaan 16 vuoden ikä­rajaa energiajuomien myyntiin. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan vuonna 2008 antamassa suosituksessa käytön ikäraja oli 15 vuotta.

– Jotkut kaupat ovat rajoittaneet juomien myyntiä ja opettajat ovat tietoisia energiajuomien haitoista, Ovaskainen toteaa.

Kouluterveyskyselyn mukaan noin kym­menesosa 14–15-vuotiaista pojista käyttää energiajuomia. Tytöillä se on harvinaisempaa. Määristä ei ole luotettavaa tietoa.

Miia Soininen
toimittaja

Kuva: Panthermedia