Solunsalpaaja eturauhassyövän ensilinjaan

Tutkimuksessa dosetakselin lisääminen hoitoon vähensi kuoleman riskiä.

Solunsalpaaja eturauhassyövän ensilinjaan Kuva 1 / 1

Suuren riskin eturauhassyövän hoitoon tarvitaan uusia avauksia. Dosetakselin lisääminen ensilinjaan näyttää vähän parantavan ennustetta.

Suurin osa eturauhassyövistä on hyväennusteisia, mutta suuren riskin taudissa kuolleisuus on merkittävä. Hoitosuosituksen mukaan suuren riskin paikallisen eturauhassyövän hoitoon käytetään sädehoidon ja hormonaalisen hoidon yhdistelmää. Tutkimuksessa solunsalpaaja dosetakselin lisääminen hoitoon vähensi kuoleman riskiä.

Aineistona oli 612 paikallista eturauhassyöpää sairastavaa miestä, joilla oli suuren riskin tauti: Gleason 9–10 tai Gleason 8 ja PSA yli 20 ng/ml tai Gleason 8 ja PSA alle 20 ng/ml ja vähintään luokitus T2. Potilaat saivat sädehoitoa ja 24 kuukauden androgeenisuppressiohoidon. Puolet satunnaistettiin saamaan lisäksi dosetakselia kolmen viikon välein kuusi kertaa. Seuranta-aika oli keskimäärin 5,7 vuotta.

Neljän vuoden seurannan jälkeen dosetakseliryhmässä oli vähän enemmän potilaita elossa. Eturauhassyöpään kuolleita oli solunsalpaajaa saaneessa ryhmässä vähemmän. Kuuden vuoden seurannan jälkeen solunsalpaajaryhmässä todettiin etäpesäkkeitä vähemmän.

Lääkkeen toksisuus rajoittaa sen käyttöä iäkkäimmillä potilailla, mutta muuten hyväkuntoisille se voisi olla harkitsemisen arvoinen lisä, joskin tutkimustuloksen varmistaminen olisi paikallaan. Optimaalista olisi, jos toksinen hoito osattaisiin kohdentaa tarkemmin.

Lähde: Rosenthal S, Hu C, Sartor O ym. Effect of chemotherapy with docetaxel with androgen suppression and r­adiotherapy for localized high-risk prostate cancer: the randomized phase III NRG Oncology RTOG 0521 Trial. J Clin Oncol, verkossa ensin 12.3.2019. doi: 10.1200/JCO.18.02158

Kirjoittaja
Sirkku Jyrkkiö

Kuva
Fotolia

Artikkeli on julkaistu alun perin Lääkärilehdessä 18/2019.

Oletko jo lukenut nämä?