Vaellusmatkailija voi altistua puutiaisaivotulehdukselle

Eniten tautia on Baltian maissa, Keski-Euroopassa ja Ruotsissa.

Luonto- ja vaellusmatkailijan kannattaa muistaa, että puutiaisaivotulehdusta aiheuttavaa virusta tavataan Euroopassa laajalti: tapauksia on raportoitu 23 maasta. TBE-virustartunnan riski Keski-Euroopan endeemisellä alueella matkailevilla on samaa suuruusluokkaa kuin Plasmodium vivax -malariatartunnan riski Intiassa, kirjoittavat Tuija Leino ja Jussi Sane THL:stä Lääkärilehdessä (32/2019).

Ruotsissa tautia esiintyy etenkin rannikkoseudulla ja isojen järvien ranta-alueilla. Taudin ilmaantuvuus oli suurin Baltian maissa, etenkin Liettuassa. Keski-Euroopassa tartunnat keskittyvät huhti–marraskuulle. Etelä-Saksan alueet, Itävalta, Sveitsi, Slovakia ja Slovenia kuuluvat perinteisiin riskialueisiin. Vuoristossa 1 500 metrin yläpuolella riski on pienempi kuin laaksoissa.

Matkailijan kannalta merkityksellinen voi olla myös viruksen tartuntareitti suoliston kautta. Näitä tartuntoja esiintyy lähinnä maissa, joissa käytetään lampaan ja etenkin vuohen usein pastöroimatonta maitoa. Tartuntoja on kuvattu tapahtuneen esimerkiksi slovakialaisen lampaanmaitojuuston välityksellä.

Suomessa esiintyy sekä eurooppalaista että siperialaista TBE-virustyyppiä. Tartuntariski on suurin saaristossa ja Ahvenanmaalla, mutta pieniä suuren riskin alueita on muuallakin. Suomessa käytössä olevat rokotteet suojaavat kaikilta virustyypeiltä.

Lähde: Leino T, Sane J. Kuka tarvitsee puutiaisaivokuumerokotteen? Suom Lääkäril 2019;74:1657–62.

Kirjoittaja
Marianne Jansson
toimittaja

Kuva
Fotolia

Artikkeli on julkaistu alun perin Lääkärilehdessä 7.8.2019.