Puolen tunnin balladi molemminpuolisesta turhautumisesta

Yhteisen kielen löytäminen potilaan ja lääkärin välille on joskus vaikeaa. Henkilöt ja tilanne ovat kuvitteellisia.

Kohtauksen pääosissa ovat infektiolääkäri Hoo ja potilas rouva Koo sairaalan poliklinikalla. Konsultaatiokäyntiin on varattu 30 minuuttia diagnoosilla väsyneisyys ja lämpöily.

Kello käy.

– Huomenta, rouva Koo, teillä oli vastaanotto infektiolääkärille, astukaa sisään.

– Päivää. Mulla on tässä tällainen lista mun oireista, näitä sinisellä kirjoitettuja hoitaa neurologi, noi punaiset on reumatologilla, mutta voi olla että nää kaikki jossain vaiheessa muuttuu vihreiksi, siis infektio-oireiksi. Mä olen niin pitkään miettinyt näitä mun ongelmia ja joku yhteinen nimittäjä niillä täytyy olla. Jos vaikka joku infektio pyörittäis jotain syndroomaa, ehkä borrelia? Tai sitten mulla on home-allergia, mun työpaikalla on valtavat sisäilmaongelmat, mutta enhän mä ole siellä nyt vuoteen ollut kun olen sairaslomalla. Voinhan mä olla allerginen sähköllekin tai elohopealle, vaikka paikat hammaslääkäri kyllä vaihtoi muoviin jo pari vuotta sitten.

25 minuttia aikaa.

– Mikä näistä oireista pahiten haittaa jokapäiväistä elämää?

– Tietysti toi väsyneisyys, en jaksa mitään ja pää on ihan sumussa. Lämpö nouse välillä 37,4 asteeseen asti ja silloin olen ihan pihalla, koska mun normaali ruumiinlämpö on tosi alhainen, jotain 35 ja puoli. Nivelvaivatkin on pahemmat kuumeessa ja tänne olkavarren sivuun nousee silloin sellaisia pieniä punaisia pisteitä. Mulla on kuviakin niistä kännyssä... missä ne nyt täällä oli... tää sarja on otettu 5 minuutin välein ja tästä näkee miten ihottuma leviää, vähän niin kuin punkin pureman jälkeinen rengasihottuma, mutta vaan nopeutettuna ja tollain pikselöitynä.

20 minuuttia aikaa.

– Jaaha, no ei tässä ihossa nyt mitään näy. Hengittäkääpä syvään. Keuhkotkin tuntuvat olevan kunnossa.

– Ihme juttu, kun yleensä tuntuu ettei pysty vetämään henkeä kunnolla, lenkilläkin jo parin kilometrin jälkeen hengitys jotenkin porisee (selittää yksityiskohtaisesti).

15 minuuttia aikaa.

– Me ollaan otettu teistä kokeita, joilla on pyritty poissulkemaan erityinen alttius tartuntataudeille ja sellaisille tartunta- ja autoimmuunitaudeille, jotka voivat oireilla kuvatunlaisesti. Arvot ovat kaikki normaalin rajoissa, mukaan lukien tulehdusarvot kuten senkka.

– Joo, ei mun serppi koskaan reagoi vaikka olisi kuumettakin. Eikä ole sitten sitä borreliaakaan tai mykoplasmaa. Mikä tää ihottuma sitten voi olla, tää muuttuu vaan pahemmaksi. Nivelkipu on tosi hankala, esimerkiksi kyljessä tuntuu tälläkin hetkellä, onko siinä joku nivel olemassa? Sitten noi muut oireet listassa (selittää yksityiskohtaisesti).

5 minuuttia aikaa.

– Tärkeintä olisi nyt löytää keinot tehdä olonne paremmaksi. Lääketiede ei tunne vielä kaikkia oireyhtymiä, joihin teidänkin oireilunne voisi sopia. Kehon omista puolustusmekanismeistakin tiedämme vain osan. Yleensä väsymysoireyhtymään, johon oireilunne viittaa, suositellaan liikunnan lisäämistä ja lisäksi hengitystieinfektioiden välttämiseen käsihygieniaa ja vitamiineja. Oliko teillä jotain erityisiä stressitekijöitä elämässä tällä hetkellä?

– Olihan tossa tuo avioero ja lähestymiskiellon voimaansaattaminen ja isä sairastui syöpään. Olenhan mä ajatellut että tää voi olla stressiperäistäkin.

0 minuuuttia aikaa.

– Aivan varmasti näin on. Mutta koska nyt olette täällä, katsotaan vielä vartalon tietokonekuvaus ja lisää laboratoriokokeita, jotta tiedetään kaikki mahdollinen kehonne toiminnasta. Tulette sitten uudelleen vastaanotolle ja voidaan puhua lisää. Näkemiin.

– Mä kyllä vähän aavistelin ettei täältä heti mitään apua löydy. Mulla on jo ihotautilääkäri varattuna, kyllä noi nopeasti leviävät ihottumapisteet varmasti ovat osa jotain sairautta. Saako sen kuvauksen jo ensi viikolle?

Henkilöt ja tilanteet ovat kuvitteellisia. Molemminpuolinen turhautuminen ja voimattomuus hoitotyössä eivät ole.

Terhi Heinäsmäki
Kirjoittaja on infektiolääkäri.

Studio55:ssa keskustellaan maanantaina 20.10. klo 9.05 alkavassa ohjelmassa aiheesta "Ymmärtääkö potilas lääkäriä?". Studiovieraana on Lääkärilehden lääketieteellinen päätoimittaja Päivi Hietanen.

Testaa puhutko lääkäriä.