Yhdessä ainiaan

Yhdessä ainiaan Kuva 1 / 1

Yhdessä ainiaan. Kaksi ihmistä sulautuvat yhdeksi. Yritys luoda sekä olla osa sitä, mikä on kaikkein pyhintä meille ihmisille, perhe.

Ihmissuhteet vaativat rakkautta ja intohimoa, mutta se on vain parisuhteen ensimmäinen taso. Saadaksemme siitä vahvemman ja kestävämmän, se vaatii tietynlaista ystävyyttä, kärsivällisyyttä, ymmärrystä ja sitoutumista. Luvatessamme eliniän kestävää suhdetta meidän pitäisi ymmärtää, että parisuhde on epäitsekästä tasapainoilua.

Tämä tasapainoilu ei ole 90 % ajasta fifty / fifty. Välillä sitä saa vain murto-osan, joskus taas paljon yli puolet.

Avioliitto vaatii rakkautta, intohimoa, ystävyyttä, kärsivällisyyttä, ymmärrystä, sitoutumista ja jakamista (antamista, sekä vastaanottamista). Kaikkia näitä ilman tarkkaa mittausta. Oikea tasapaino syntyy, kun molempien osapuolien vahvuudet ja heikkoudet otetaan huomioon.

Parisuhde on kuin talo, mitä rakennetaan pala palalta. Se on kovaa työtä jo silloin, kun molemmat osapuolet ovat terveitä ja kykenevät antamaan sata prosenttia. Toisen ollessa jostain syystä heikommassa kunnossa, tasapainoilu muuttuu täysin. Toinen saattaa antaa sata prosenttia ja toinen nolla. Tällainen suhde voi olla aivan yhtä ihana kuin muutkin parisuhteet. Vaatimukset, rakkaus, intohimo jne. on mukautettava, ja onko se nyt niin iso juttu, jos kysymyksessä rakkaus? Yksi ihmiskunnan suurimmista hyveistä on ihmisen kyky mukautua.

Meidän tilanteemme on kuin mikä tahansa muukin. Ihan samanlaista jatkuvaa tasapainoilua. Kaksi ihmistä, jotka ovat päättäneet jakaa elämänsä.

Henning tutustui minuun tällaisena kuin olen. Ei vain ominaisuuksiini, mutta myös fyysiseen puoleeni halvaantuneena. Suhteemme ei ole siis koskaan perustunut turhiin toiveisiin, vaan kylmään todellisuuteen. Hän hyväksyi minut sellaisena. Minulla oli suhteita aikaisemminkin, mutta muut miehet eivät pystyneet sitoutumaan siihen, että suhde olisi jollain tapaa vain yksipuolinen (en syytä heitä siitä, vaan ymmärrän täysin).

Kuvat voivat pettää. Tilanne, joka voi tuntua kovin kauhealle, ei ehkä olekaan sellainen. Tämän todistaa jo se, että vaikka en voi puhua, kommunikoimme Henningin kanssa enemmän kuin moni muu tuntemani pari. Kommunikointitöyssyjä ei meidän suhteesta löydy, vaikka juuri sitä voisi odottaa.

Kommunikointi on suhteemme tärkein ominaisuus. Niin kauan kuin kaksi ihmistä voivat puhua kaikesta avoimesti ja varauksetta, suhde kestää minkä tahansa tragedian. Suhteemme salaisuus on jakaminen. Ei vain sängyn tai ruokapöydän, vaan ajatusten ja tunteiden.

Olen melko varma, että rakastuessasi ensimmäisen kerran, ajattelit, että rakkaus oli tämä kaunis ja valtava juttu, mutta se oli vain ensirakkautta. Jos voisit olla minun kengissäni, minun tilanteessani ja siitä huolimatta vielä syvästi rakastanut, niin tietäisit, että rakkaus on kuin itse maailmankaikkeus, ääretön!

Kati van der Hoeven
Kirjoittaja on 40-vuotias entinen huippumalli, jonka ura katkesi hänen sairastuttuaan aivorungon infarktiin. Hänet on valittu yhdeksi Sisun juhlavuoden 2015 kasvoksi.

Oletko jo lukenut nämä?