15 uutta dementian biomarkkeria tunnistettiin

Biomarkkerit ennustavat taudin kehittymistä jo 20 vuotta ennen diagnoosia.

Suomalaisten, englantilaisten ja yhdysvaltalaisten tutkijoiden yhteistutkimuksessa tunnistettiin 15 uutta biomarkkeria, jotka ovat yhteydessä suurentuneeseen myöhäisiän dementiariskiin, tiedottaa Helsingin yliopisto. Kyseessä on 15 verestä mitattua proteiinia, jotka ennustivat kognition alenemaa ja sitä seuraavaa dementian kehittymistä 20 vuotta ennen dementiadiagnoosia.

Proteiinit liittyvät immuunijärjestelmän toimintahäiriöihin, veriaivoesteen heikkenemiseen, verisuonten tautitiloihin ja keskushermoston insuliiniresistenssiin. Kuuteen näistä voidaan vaikuttaa lääkkeillä, joita käytetään nykyään muihin tauteihin kuin dementiaan.

Uudet laajamittaisesti veren proteiineja analysoivat alustat ovat viime aikoina vauhdittaneet dementiatutkimusta ja mahdollistaneet uusien tautimekanismien tarkastelun.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa (Lindbohm JV ym Alzheimer`s & Dementia 2.8.2021) tutkijat mittasivat uudella skaalautuvalla proteiinialustalla 5 000 proteiinin pitoisuudet 20 vuotta sitten otetuista ja säilötyistä englantilaisen Whitehall II ja amerikkalaisen Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) -tutkimuksen verinäytteistä.

– Nämä ovat ensimmäiset tutkimustulokset, jotka hiljattain alkanut viisivuotinen Wellcome Trust -säätiön rahoittama tutkimusohjelmamme on tuottanut. Seuraavaksi pyrimme määrittämään, ovatko jotkin näistä proteiineista syy-yhteydessä dementiaan, kertoo Whitehall II -tutkimuksen johtaja ja julkaistun tutkimuksen toinen päätekijä professori Mika Kivimäki University College Londonista ja Helsingin yliopistosta tiedotteessa.

Tutkimusohjelma tähtää uusien dementialääkekohteiden löytämiseen.

Tiiamari Pennanen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.