5 vuoden luetuinta

Potilaan Lääkärilehdessä ja Lääkärilehdessä muistellaan kulunutta vuotta ja kerrotaan, mitkä artikkelit ovat olleet tähän mennessä vuoden 2014 suosituimmat.

Potilaan Lääkärilehti ja Lääkärilehti ovat tuoneet keskusteluun monenlaisia aiheita vuoden 2014 aikana.

Nyt vuoden puolessa välissä lehdet päättivät selvittää, mitkä artikkelit ovat olleet kaikkein suosituimmat. Listalle pääsi niin kommentteja kuin tieteellisiäkin artikkeleita. Erityismaininnan ansaitsevat yleislääketieteen erikoislääkärin Raimo Puustisen kirjoitukset.

Potilaan Lääkärilehden suosituimmat

1. Viime yönä elämä loppui ja elämä jatkui

Puustisen kirjoitusta on luettu tähän mennessä jo huimat 139 446 kertaa. Kommentissa kuvaillaan päivystyspoliklinikoiden arkea ja kommentoidaan yhteiskunnan tilaa.

"Viime yönä teho-osaston hämärässä kuului hengityskoneiden hiljaista suhinaa. Valvontalaitteissa vilkkui himmeitä valoja. Sydänmonitorissa näkyvä tasainen rytmi muuttui väriseväksi ja hälytysääni alkoi soida. Hoitajat ja lääkärit kerääntyivät potilaan äärelle. Hetken aikaa vaimeaa puhetta, liikettä ja lääkkeitä ja sydämen rytmi palautui normaaliksi. Elämä jatkui."

2. Ärtyvän suolen oireyhtymän ruokavaliohoito

Reijo Laatikaisen ja Markku Hillilän selkeä artikkeli ärtyvän suolen oireyhtymästä on kiinnostanut ympäri Suomen. Sitä on luettu jo 34 705 kertaa.

"Kärsitkö vatsanväänteistä, joille et ole keksinyt selvää syytä? Mieleesi voi tulla keliakia tai suolen tulehdukset. Todennäköisempää kuitenkin on, että kyse on toiminnallisesta vatsavaivasta nimeltä ärtyvän suolen oireyhtymä."

3. Tämä väsymys jatkuu aina vain

Puustinen kuvaa viiltävän osuvasti väsyneen ihmisen ja lääkärin välisen dialogin. Kirjoitus muistuttaa, että usein väsymyksen taustalla on ihan tavallisia asioista – ei aina vakavia sairauksia. Kirjoitus luettu 28 205 kertaa.

4. Mihin meidän Eino kuoli?

Äidin (Johanna Ervasti) kertomus kuolemaa tekevän lapsen hoidosta kosketti monia.

"Eri-ikäiset lapsemme kyselevät aina välillä, mihin ja miten isoveli kuoli. Kerron, että sairaalassa, yhtenä kevätyönä, nukkuessaan perhepedissä sairaala­huoneen lattialla äidin ja isän välissä. ­Nii-in, mutta mihin Eino kuoli, jatkavat lapset. En ole vielä kertonut, että nesteen ja ruoan lopettamiseen, selko­kielellä nälkään ja janoon. Koska niinhän siinä ­kävi."

5. Kuvia tavallisimmista ihotaudeista

Ihotautien erikoislääkäri Raimo Suhonen on rakentanut kuvagallerian tavallisimmista ihon sairaustiloista. Mukana on myös niitä harvemmin vastaan tulevia tauteja, joiden ulkonäkö on tärkeä taudin tunnistusperuste. Kaikki kuvat on otettu Suhosen omista potilaista.

Lääkärilehden kiinnostavimmat

Lääkärilehden luetuimpien juttujen joukkoon mahtui sen sijaan niin suklaarohmuja, lutikoita kuin lääkärien lomautuksiakin.

1. Valmistaudu tyypillisiin hätätilanteisiin lentokoneessa

Asiantuntija opasti mitä tehdä, jos kuulutus osuu omalle kohdalle. Juttua luettiin 4 149 kertaa.

2. Tutkimus paljasti sairaaloiden suklaarohmut

Joulun alla julkaistu, makoisa uutinen keräsi lukijoita vielä tammikuussakin. BMJ:ssa julkaistun tutkimuksen mukaan sairaalan osastolle esille asetettu suklaa häviää nopeasti, ja avustajat ja hoitajat napsivat suklaata enemmän kuin lääkärit.

3. Lutikka leviää taas

Lutikoiden hävittäminen on vaikeaa, ja myös lutikka-aihe on lukijatilastoissa pitkäikäinen. Juttu lutikoiden yleistymisestä julkaistiin jo vuonna 2011.

4. Nyt lomautetaan lääkäreitäkin

Toukokuussa ilmestynyt juttu valotti tilannetta, jossa yt-neuvottelut koskettavat lääkäreitä uudella tavalla. Toistaiseksi suurin lomauttaja on ollut Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymä, jossa lomautus koskee noin 290 lääkäriä.

Lääkärien luottamusmiehen Talvikki Koskuen mukaan lomautukset ovat herättäneet lääkäreissä monia kysymyksiä: miten suhtautua ylitöihin lomautusten aikana, kuinka potilaat saadaan hoidetuksi asianmukaisesti ja kuinka pysytään hoitotakuussa?

5. Endokrinologiyhdistys varoittaa hypotyreoosin yhdistelmähoidon riskeistä

Vuonna 2013 julkaistu uutinen selvensi kiivasta väittelyä hypotyreoosin T4- ja T3-lääkkeillä toteutettavasta yhdistelmähoidosta ja sen kriteereistä.

Haluamme kiittää kaikkia lukijoitamme mielenkiinnosta ja toivotamme mukavaa juhannusta. Lääkärilehti jää kesälomalle, mutta Potilaan Lääkärilehti jatkaa uutisointiaan läpi kesän. Juhannuksena koko toimitus pitää lomaa.

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp, toimittaja
Mia Soininen, toimittaja

Kuva:
Esa Ilmolahti, Panthermedia, Raimo Suhonen

Kuvan muokannut:
Johanna Nykopp