Anoreksia ja verenkuvamuutokset

Painon korjaantuminen normalisoi verenkuvan.

Syömishäiriöpotilaan poikkeava verenkuva on varsin yleinen hematologin konsultaation aihe. Laajat tutkimukset aiheesta puuttuvat, ja mekanismeista on vain arveluja syy-­yhteyden ollessa olemassa.

Amerikkalaisen syömishäiriöklinikan 921 anoreksiapotilaalta tutkittiin tavanomainen verenkuva. Valtaosa tutkituista oli naisia, keski-ikä oli 28 vuotta ja sairastamisvuosia yli 11.

Valkosolujen vähyys todettiin 40 %:lla, trombosytopeniaa eli verihiutaleiden vähäisyyttä noin 6 %:lla ja ­anemiaa 17 %:lla potilaista. Artikkelin perusteella muutokset olivat lieviä.

Leukopenialla eli valkosolujen vähäisyydellä veressä ja painoindeksillä on korrelaatio, mikä kaiketi kertoo veren­kuvamuutosten mekanismista. Naisilla kuukautiskierron puuttuminen vähentää raudanpuutteen esiintyvyyttä, kun taas makrosytoosin takana voivat olla samat mekanismit kuin valkosoluilla, ellei erikseen voida osoittaa vitamiinin vajausta tai muuta syytä.

Tutkimuksen arvo on ehkä siinä, että tämä kirjeenä osoitettu tutkimus on laajin toistaiseksi asian tiimoilta. Se kenties vähentää ihmettelyä sekä tarpeettomia lisätutkimuksia, sillä painon korjaantuminen normalisoi verenkuvan.

Walsh K, Blalock DV, Mehler PS. Hematologic findings in a large sample of patients with anorexia nervosa and bulimia. Am J Hemat, verkossa ensin 15.1.2020. doi:10.1002/ajh.25732

Marko Vesanen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 21/2020.