Aspiriini pienentää paksusuolisyöpäriskiä geneettisesti alttiilla riskihenkilöillä

Suojaava vaikutus jatkuu jopa 10–20 vuoden ajan lääkkeen käytön jälkeen.

Aspiriini puolittaa paksusuolisyöpäriskin syövälle alttiilla riskihenkilöillä, ilmeni kansainvälisessä CAPP2-monikeskustutkimuksessa (Burn J ym. Lancet 2020; 395:1855).

Suojaava vaikutus jatkuu jopa 10–20 vuoden ajan lääkkeen käytön jälkeen.

Lumelääkeryhmään verrattuna päivittäinen 600 milligramman aspiriiniannos puolitti riskin sairastua syöpäalttiuden perineiden joukossa. Osallistujat käyttivät aspiriinia 2–4 vuotta.

Tutkimuksessa seurattiin 861:tä syövälle altistavaa geenivirhettä kantavaa henkilöä vähintään 10 vuoden ajan tutkimusjakson jälkeen, osaa jopa 20 vuotta. Aspiriinia käyttävistä 40 sai paksusuolisyövän, mutta lumelääkettä käyttävistä 58.

Samansuuntainen havainto on tehty aiempien aspiriinitutkimuksien aineistoista, jotka on alun perin tehty sydän- ja verisuonitutkimuksen piirissä.

– Kymmenet tuhannet potilaat söivät plasebo-kontrolloiduissa tutkimuksissa aspiriinia sydäntapahtumien ehkäisyyn. Kun aineistot tutkittiin uudelleen 20 vuotta myöhemmin ja katsottiin syöpään sairastumista, aspiriiniryhmässä oli merkittävästi vähemmän syöpätapauksia kuin lumelääke-ryhmässä, professori Jukka-Pekka Mecklin Jyväskylän yliopistosta ja Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä kertoo tiedotteessa.

Lynchin oireyhtymä aiheuttaa kohonnutta syöpäriskiä

Tutkimuksessa mukana olleilla henkilöillä oli tunnistettu Lynchin oireyhtymä. Tämä periytyvä DNA:n kopiovirheenkorjausgeenin virhe aiheuttaa kohonneen syöpäriskin kantajilleen. Kyseessä on yleisin syövälle altistava geenivirhe, joka on noin yhdellä 250 henkilöstä, useimmiten tietämättään.

Nämä henkilöt sairastuvat usein nuorehkolla iällä muun muassa suolen, kohdun, virtsaelinten ja sappiteiden syöpiin. Syöpäriskiä ja ennustetta voidaan parantaa seurannan ja syövän ehkäisytoimien avulla.

Alttiusgeenien tutkiminen kannattaa Mecklinin mukaan, jos suvussa on esiintynyt useilla henkilöillä edellä mainittuja syöpäkasvaimia, etenkin jos sairastuneet ovat olleet keskimääräistä nuorempia (alle 50–60-vuotiaita) tai yksittäisillä henkilöillä on todettu useita Lynchin syndroomaan liittyviä syöpiä.

Liian suuri aspiriiniannos saattaa altistaa verenvuodoille ja ärsyttää mahaa. Tämän vuoksi CAPP-konsortiolla on meneillään tutkimus, jossa verrataan kolmea aspiriinin annosta. Ne ovat 100, 300 ja 600 milligrammaa.

Tutkimukseen osallistui 149 suomalaista potilasta ja tutkijoita Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä sekä Jyväskylän ja Helsingin yliopistoista.

Minna Pihlava

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.