Ateriakuvien jakamisesta apua pysyvään elämänmuutokseen?

Tutkimus selvittää mobiilisovelluksen vaikutusta painonpudotukseen.

Gerontologinen ravitsemus ry tutkii mobiilisovelluksella annetun ryhmäohjauksen vaikutusta 55–65-vuotiaiden painonhallintaan ja elämänlaatuun. Tutkimukseen haetaan nyt ikäluokan edustajia, jotka asuvat pääkaupunkiseudulla, Kouvolan tai Jyväskylän alueella, ovat ylipainoisia (painoindeksi 25–40) ja käyttävät Android- tai iOS-käyttöjärjestelmän älypuhelinta.

Tutkittavat saavat kahden vuoden ajan kokonaisvaltaista elämänmuutosohjausta ja seurantatietoa terveydestään.

Tutkittavat arvotaan valmennus- ja vertailuryhmiin. Vertailuryhmän jäsenet saavat puolen vuoden ajan valmennusta ravitsemusterapeutilta ja jakavat sovelluksella kuvia aterioistaan ja kokemuksiaan elämäntapamuutoksesta ryhmän kanssa. Sovelluksella seurataan myös unen määrää, stressitasoa ja mielialaa.

Kaikkien tutkittavien elintapoja seurataan kahden vuoden ajan muun muassa verikokeilla, punnituksilla ja vyötärönympäryksen mittauksilla.

Tutkimusta johtava dosentti, ETT Merja Suominen uskoo, että tutkimus tarjoaa uusia menetelmiä terveydenhuollon käyttöön.

– Älypuhelinsovellukset ovat osoittautuneet tehokkaiksi apuvälineiksi painonpudotuksessa. Tutkimus tuo kaivattua lisätietoa niiden vaikutuksesta pysyvään painonhallintaan ja elämänlaatuun. Lisäksi se selvittää sosiaalisen tuen, unen ja mielialan merkitystä elämäntapamuutoksessa, sanoo Suominen tiedotteessa.

Tutkimus on osa valtakunnallista Muutos lautasella -hanketta, jonka avulla parannetaan eläkeikää lähestyvien toimintakykyä, ruokavaliota ja elämänlaatua älypuhelinsovelluksen avulla. Tavoitteena on myös madaltaa heidän kynnystään käyttää teknologiaa ja digitaalisia palveluja. Hanke toteutetaan vuosina 2018–2020, ja sitä rahoittaa sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA.