Diabetes pahentaa aivojen hermopäätevaurioita amyloidiplakkien ympärillä Alzheimerin taudissa

Itä-Suomen yliopistossa tehty tutkimus korostaa erityisesti immuunisolujen osuutta tautiprosessissa.

Runsaasti rasvaa ja sokereita sisältävällä ruokavaliolla aikaansaatu diabetes heikensi mikrogliasolujen kerääntymistä amyloidiplakkien ympärille Alzheimerin tautia mallintavien hiirten aivoissa ja lisäsi taudille tyypillisten neuriittisten plakkien muodostumista, osoittaa Molecular Neurodegeneration -lehdessä julkaistu tutkimus.

Samanlainen löydös tehtiin myös tyypin 2 diabetesta sairastavilla hydrokefaliapotilailla, joilla mikrogliasolujen määrä amyloidiplakkien ympärillä oli pienempi kuin ei-diabeetikoilla.

Runsaasti rasvaa ja sokereita syöneiden hiirien muisti ja oppiminen oli käyttäytymiskokeissa heikompaa kuin vakiorehua saaneilla hiirillä, tiedottaa Itä-Suomen yliopisto. Tutkijat selvittivät diabeteksen solu- ja molekyylitason vaikutuksia Alzheimerin tautiin liittyviin aivomuutoksiin.

Diabeettisilla hiirillä vähemmän mikrogliasoluja

Alzheimerin taudille on tyypillistä beeta-amyloidipeptidien ja fosforyloituneiden tauproteiinien kertyminen aivoihin. Tämä johtaa aivojen immuunisolujen, mikrogliojen ja astrosyyttien, aktivoitumiseen, hermohaarakkeiden vaurioitumiseen ja lopulta hermosolujen tuhoutumiseen.

Uusien geneettisten tutkimusten perusteella erityisesti mikrogliat ovat keskeisiä Alzheimerin taudin kehittymisessä.

Hiirten aivonäytteistä tehty RNA:n ilmentymisanalyysi viittasi mikrogliasolujen heikentyneeseen vasteeseen beeta-amyloidia kohtaan ja erityisesti mikrogliasoluille tyypillisen Trem2-reseptorin sekä PI3K- ja Akt-kinaasien välittämien signalointireittien vaimentumiseen, tiedotteessa todetaan.

Aivoleikevärjäykset tukivat tulosta ja osoittivat, että diabeettisilla hiirillä oli amyloidiplakkien ympärillä vähemmän suojaavia mikrogliasoluja ja enemmän vaurioituneita hermopäätteitä kuin hiirillä, jotka söivät vakiorehua.

Tutkimus korostaa erityisesti immuunisolujen osuutta tautiprosessissa, sanoo tiedotteessa yliopistotutkija Teemu Natunen Itä-Suomen yliopiston biolääketieteen yksiköstä.

– Tulosten mukaan diabetes vähentää mikrogliasolujen kykyä reagoida haitalliseen beeta-amyloidiin. Vaikuttaa siltä, että diabetes voi aiheuttaa Alzheimerin taudissa keskeisiä aivomuutoksia eli neuriittisten plakkien muodostumista, Natunen toteaa.

Suvi Sariola

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.