Ehdotus: Lääkevaihto laajennetaan biologisiin lääkkeisiin

Apteekkariliitto esittää, että lääkevaihto ja viitehintajärjestelmä ulotetaan myös biologisiin lääkkeisiin.

Apteekkariliitto esittää, että lääkevaihto ulotettaisiin myös biologisiin lääkkeisiin.

Uudistus voisi säästää lääkekustannuksista kymmeniä miljoonia euroja.

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee 60 miljoonan euron säästöjä valtion lääkekorvausmenoihin. Apteekkariliiton laskelmien mukaan valtaosa säästöstä voitaisiin rahoittaa ulottamalla apteekin tekemä lääkevaihto myös biologisiin lääkkeisiin. Niiden osuus lääkekustannuksista kasvaa jatkuvasti.

Biologisia lääkkeitä käytetään muun muassa diabeteksen, syöpätautien ja tulehduksellisten nivel-, iho- ja suolistosairauksien hoidossa.

Euromyynniltään suurimmat lääkkeet ovat Suomessa biologisia alkuperäislääkkeitä. Markkinoilla on useita niitä vastaavia ja tuntuvasti halvempia biosimilaareja.

Biologiset lääkkeet viitehintajärjestelmäänkin

Apteekkariliitto esittää myös, että biologisille lääkkeille luotaisiin oma viitehintajärjestelmä, jolla edelleen lisättäisiin valmisteiden välistä hintakilpailua.

Apteekkariliiton laskelman mukaan säästöpotentiaali jo viidellä yleisesti käytetyllä biologisella lääkkeellä olisi yli 42 miljoonaa euroa, jos biosimilaarit saavuttaisivat omassa lääkeryhmässään 80 prosentin osuuden, alkuperäislääke halpenisi 6-7 prosenttia ja ryhmän biosimilaarien hinta 30 prosenttia.

Kun lääkevaihto ja viitehintajärjestelmä otettiin käyttöön muissa lääkkeissä 2000-luvulla, useiden lääkkeiden hinnat laskivat kymmenillä prosenteilla, ja säästöt olivat ennakoitua suuremmat.

Kela kannustaa biosimilaarien käyttöön

Biosimilaarien käytön lisääminen on ollut esillä usein viime vuosina.

Niiden käyttö on jäänyt vajaaksi nykyisillä ohjauskeinoilla. Tämä siitä huolimatta, että 2017 voimaan tullut asetus velvoittaa lääkäriä valitsemaan biologisista, keskenään vertailukelpoisista ja vaihtoehtoisista lääkevalmisteista ensisijaisesti hinnaltaan edullisimman.

Kela lähetti viime vuonna muun muassa kiitoskirjeen lääkäreille, joiden reseptillä oli ostettu biosimilaaria vuonna 2019.

Lääkkeiden hintalautakunnan puheenjohtaja Lauri Pelkonen puhui Lääkärilehdessä vuonna 2019 patenttisuojan menettäneiden lääkkeiden, myös biologisten lääkkeiden, hintakilpailun edistämisestä.

Myös Apteekkariliitto on pitänyt asiaa esillä aiemmin.

Biosimilaari on biologinen lääke, joka on kehitetty samankaltaiseksi ja vertailukelpoiseksi alkuperäislääkkeenä tunnetun biologisen viitevalmisteensa kanssa. Fimean kannan mukaan valmisteet ovat keskenään hoidollisesti samanarvoisia ja vaihtokelpoisia terveydenhuollon ammattilaisen valvonnassa.

Minna Pihlava

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.