Elävätkö kahvia juovat pitempään?

Tutkimuksen tulokset tukevat käsitystä kahvin turvallisuudesta ja terveellisyydestä osana muuten terveellistä ruokavaliota.

Kahvia päivittäin juovat saattavat elää jonkin verran pitempään kuin kahvia vierastavat, tuore tutkimus osoittaa.

Circulation-lehden julkaisemat tulokset perustuvat kolmen laajan terveystutkimuksen ja yli 200 000 naisen ja miehen tietoihin. Kolmekymmenvuotisen seurannan aikana hieman yli 30 000 osallistujaa menehtyi.

Kun tutkimusten aineistot analysoitiin yhdessä, kahvinjuojien kuolleisuus seurannan aikana havaittiin pienemmäksi kuin kahvia vierastavien. Ero ei kuitenkaan ollut kovin suuri, sillä paljon kahvia juovien kuolleisuus oli vain noin kymmenen prosenttia vähäisempää.

Kahviin liitetyt suotuisat vaikutukset tulivat selkeimmin esille, kun analyysista suljettiin tupakoitsijat. Yhteydet koskivat sydän- ja verisuonitaudeista, neurologisista sairauksista sekä itsemurhista johtuvia kuolemia.

Tutkimus ei tarkalleen paljasta, miksi kahvia juovien kuolleisuus oli vähäisempää seurantojen aikana, mutta samansuuntaisia tuloksia on saatu aiemminkin. Kahvin lisäksi kuitenkin moni muukin seikka on voinut vaikuttaa tuloksiin. Tästä huolimatta tulokset tukevat käsitystä kahvin turvallisuudesta ja terveellisyydestä osana muuten terveellistä ruokavaliota.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: Circulation 2015;DOI:10.1161/CIRCULATIONAHA.115.017341

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia

Lue lisää kahvin terveysvaikutuksista:

Kahvin maksasyöpää ehkäisevä vaikutus välittyy montaa reittiä

Kahvinjuojien ennuste parempi paksusuolisyövän jälkeen

Vaihda sokerilimu kahvimukilliseen – pienentää diabetesriskiä

Kahvi ei riitä suojaamaan melanoomalta