Ennuste: Syöpään kuolee lähes 10 miljoonaa ihmistä tänä vuonna

Syöpään kuolee joka kahdeksas mies ja joka yhdestoista nainen viiden vuoden kuluttua syöpädiagnoosista.

Maailmanlaajuisen syöpätaakan arvioidaan nousevan tänä vuonna yli 18 miljoonaan uuteen syöpätapaukseen, käy ilmi The International Agency for Research on Cancer (IARC) tuoreimmasta arviosta syövän maailmanlaajuisesta syöpätaakasta. GLOBOCAN 2018 tarjoaa arvioita syöpätaakasta 185 maassa 36 eri syöpätaudin osalta.

NORDCANin kokoamien tietojen mukaan Suomessa ennustetaan löytyvän yli 35 000 syöpätapausta tänä vuonna. Vuonna 2015 Suomessa sairastui syöpään 32 799 ihmistä.

– Uusien syöpätapausten määrä Suomessa on kasvanut jatkuvasti ja kasvun odotetaan jatkuvan myös tulevaisuudessa, sanoo Syöpärekisterin tilastojohtaja Janne Pitkäniemi tiedotteessa.

Ennusteiden mukaan Suomessa ikävakioitu syöpäkuolleisuus pienenee. Silti syöpäkuolemien lukumäärä nousee jatkossa. Vuonna 2015 syöpäkuolemia oli hieman yli 12 000, mutta ennusteen mukaan vuonna 2025 syöpäkuolemia on jo 14 400. Syynä on pääasiassa väestön ikääntyminen.

Tietokannan mukaan tänä vuonna syöpätaakka nousee maailmanlaajuisesti 18,1 miljoonaan uuteen tapaukseen. Syöpään tulee kuolemaan arvion mukaan 9,6 miljoonaa ihmistä. Syöpään kuolee siis joka kahdeksas mies ja joka yhdestoista nainen viiden vuoden sisällä syöpädiagnoosista. Lähes puolet syöpätapauksista ja syöpäkuolemista tapahtuu arvion mukaan Aasiassa. Euroopassa syöpätapausten osuus on hieman yli 23 prosenttia ja viidennes syöpäkuolemista.

Maailmanlaajuisesti kuolemia aiheuttaa eniten keuhkosyöpä, naisten rintasyöpä ja suolistosyöpä. Nämä kolme syöpää vastaavat kolmasosaa kaikista uusista syöpätapauksista. Neljäntenä on eturauhassyöpä. Suomessa yleisimmät syövät ovat rintasyöpä naisilla ja eturauhassyöpä miehillä.

Kirjoittaja:
Tuomas Keränen
toimittaja

Kuva: Panthermedia