Epävarmuus koettelee kuntahenkilöstöä

Kuntien työntekijöiden työuupumus on lisääntynyt ja työhön sitoutuminen vähentynyt.

Kuntahenkilöstön hyvinvointi on heikentynyt. Maakunta- ja soteuudistus on tuonut työhön monenlaista epävarmuutta. Näin todetaan Työterveyslaitoksen tutkimuksessa, johon osallistui 34 suomalaista kuntaa ja 2 453 kuntatyöntekijää.

Seurantatutkimuksen ensimmäinen mittauskerta oli keväällä 2016 ja toinen 18 kuukautta myöhemmin syksyllä 2017.

Muutokset, epävarmuus ja heikentyneet kuntatyöpaikkojen voimavarat näkyivät heikentyneenä työhyvinvointina. Työnimu laski jonkin verran samalla kun työuupumusoireet ja työssä tylsistyminen yleistyivät. Työhyvinvoinnin heikkenemisen seurauksena sitoutuminen oman työpaikkaan vähentyi kaikenkokoisissa kunnissa. Eroaikeet lisääntyivät sekä työntekijöillä että esimiehillä. Myös työntekijöiden aloitteellinen toiminta eli niin sanottu työn tuunaaminen oman työn voimavarojen ja myönteisten haasteiden lisäämiseksi vähentyi.

Yli 20 000 asukkaan kunnissa työn haitallisten vaatimusten, kuten työpaikan toimintatapojen ja tiedon saamisen kankeuden tai työtä koskevien ristiriitaisten odotusten koettiin lisääntyneen.

Tutkimuksessa selvisi myös, että henkilöstö voi sitä paremmin, mitä enemmän ihmisten johtamiseen ja yhteisöllisyyteen oli panostettu.

Kuntaliiton koordinoimassa ARTTU2-tutkimusohjelmassa on mukana 40 tutkimuskuntaa, jotka edustavat erikokoisia ja -tyyppisiä kuntia eri puolilta Suomea.

kirjoittaja:
Hertta Vierula
toimittaja

kuva: Johanna Nykopp