Estrogeeni voi suojata naisia koronakuolemilta

Miessukupuoli on itsenäinen riskitekijä vakavalle koronataudille ja koronakuolleisuudelle.

ADOBE/AOP

Naishormoni estrogeeni saattaa suojata naisia vakavalta koronataudilta ja kuolemalta, ilmenee tuoreesta Husin, Helsingin yliopiston ja Uumajan yliopiston yhteistutkimuksesta. Sund M ym. BMJ Open 14.2.2022

Estrogeenilisää saaneiden naisten kuolleisuus oli 2,1 prosenttia, kun kontrolliryhmän naisten kuolleisuus oli 4,6 prosenttia.

Koko Ruotsin väestön kattavassa rekisteritutkimuksessa oli mukana vajaat 15 000 iältään 50–80–vuotiasta naista, joilla diagnosoitiin koronatauti helmikuun ja syyskuun välisenä aikana 2020. Tutkimuksen 2 500 naisella oli estrogeenikorvaushoito vaihdevuosioireisiin ja noin 200 naisella syöpähoidon jälkeen annettava estrogeenitasoa alentava lääkitys. Lisäksi tutkimuksessa oli 12 000 naisen kontrolliryhmä, joka ei saanut estrogeenia lisäävää tai vähentävää lääkitystä.

Suurin kuolemanriski oli ryhmällä, joka sai estrogeenitasoa alentavaa hoitoa. Syy-yhteyttä estrogeeniin ei kuitenkaan voitu vahvistaa, koska ryhmän potilaat olivat muita vanhempia ja saaneet syöpähoitoa.

– Tutkimuksemme ei vielä johda hoitokäytäntöjen muutoksiin, joten estrogeenihoitoa ei tule tämän tutkimuksen perusteella aloittaa tai estrogeenitasoa madaltavaa lääkitystä lopettaa. Paras keino suojautua vakavaa koronatautia vastaan on rokotus, sanoo tutkimuksen ensimmäinen kirjoittaja, kirurgian professori ja ylilääkäri Malin Sund Husista tiedotteessa .

Sund toimii vierailevana professorina Uumajan yliopistossa.

Tutkimus tehtiin ennen kuin koronarokotteita oli saatavilla.

Huoli miesten rokotuskattavuudesta

Husissa etsittiin syitä, miksi miehillä on naisia huomattavasti suurempi riski sairastua vakavaan koronavirustautiin ja kuolla siihen.

Rekisteritutkimuksessa oli mukana 5500 Husissa helmikuusta kesäkuuhun 2020 hoidettua koronapotilasta. Forsblom E ym. Infect. Dis. 8.6.2021

Molemmilla sukupuolilla oli Husin alueella koronatartuntoja yhtä paljon, mutta sairaalaan päätyi enemmän miehiä kuin naisia. Miehet päätyivät tehohoitoon paljon naisia useammin. Miespotilaista menehtyi 90 hoitopäivään mennessä koronatautiin 15 prosenttia ja naisista 8 prosenttia.

Erot esimerkiksi perussairauksissa eivät selittäneet sukupuolten välisiä eroja koronataudin vakavuuden suhteen, vaan tutkimuksessa osoitettiin, että sukupuoli on vakavan koronataudin ja koronakuolleisuuden itsenäinen riskitekijä.

– Nyt kun naisten estrogeenin taso saattaisi selittää ainakin osittain lievempää sairastumista, herää huoli miehistä. Heidän rokotuskattavuutensa on pienempi kuin naisilla, vaikka riski sairastua ja kuolla vakavaan koronatautiin on selkeästi suurempi. Erityisesti miesten on huolehdittava rokotuksesta, sanoo infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen Husista tiedotteessa.

Anne Seppänen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.