Euroopan lääkevirasto ei muuta kausi-influenssarokotussuosituksia

Euroopan lääkevirasto ei näe aiheelliseksi muuttaa kausi-influenssarokotuksiin liittyviä suosituksia THL:n tutkimustulosten perusteella.

Euroopan lääkevirasto ei näe aiheelliseksi muuttaa kausi-influenssarokotuksiin liittyviä suosituksia. Suomessa THL suosittelee, että kausi-influenssarokote Fluarixiä annettaisiin vain yli 65-vuotiaille. Alle 65-vuotiaille suositellaan vain Vaxigrip-rokotetta.

THL:n tutkimuksissa heräsi epäily, että Pandemrixiin liittynyt narkolepsiariski olisi johtunut tehosteaineen sijaan rokotteen sisältämästä antigeeniseoksesta.

Fluarixin ja Pandemrixin antigeeniseokset on valmistettu samalla tavalla. Ei tiedetä, voiko Fluarixin antaminen Pandemrix-rokotteen saaneille lisätä riskiä sairastua narkolepsiaan, mutta THL päätti suosituksesta varmuuden vuoksi.

Euroopan lääkeviraston Lääkevalmistekomitea pitää sen sijaan THL:n tutkimustuloksia alustavina eikä näe niiden perusteella aihetta tiukentaa rokotteiden myyntilupaehtoja tai muuttaa kausi-influenssarokotteen antamisen suosituksia.

EMA kiitti tiedotteessaan THL:n tutkimusryhmää tutkimustulosten nopeasta raportoinnista EU:n lääkevalvontaviranomaisille ja toivoo, että tutkijat jatkavat tutkimusta narkolepsian puhkeamiseen liittyvän biologisen mekanismin selvittämiseksi. Euroopan lääkevirasto kehottaa myös rokotteen myyntiluvan haltijaa, GlaxoKlineSmithiä, huomioimaan omissa tutkimuksissaan suomalaistutkijoiden havainnot.

THL:n suositus kausi-influenssarokotuksen ikäperusteista pysyy voimassa tämän influenssakauden ajan.

Kuva: Panthermedia