HPV-rokote pitäisi antaa myös pojille

10 vuoden paikkakuntasatunnaistettu tutkimus osoitti, että poikien ja tyttöjen rokottaminen synnyttää paremman laumasuojan.

Paikalliselta että levinneeltä HPV:n aiheuttamalta syövältä suojaava papilloomavirusrokote kannattaisi antaa tyttöjen lisäksi myös pojille, selviää Tampereen yliopiston tutkijaryhmän 10 vuotta kestäneestä paikkakuntasatunnaistetussa tutkimuksessa. Tutkimuksen mukaan molempien sukupuolien rokottaminen synnyttää nopeasti olennaisesti paremman laumasuojan kuin pelkkä tyttöjen rokottaminen.

International Journal of Cancer -syöpätutkimuslehdessä julkaistut tutkimusraportit osoittivat, että poikien 20 prosentin ja tyttöjen 45 prosentin rokotuskattavuus synnyttää laumasuojan useimpia syöpää aiheuttavia HPV-tyyppejä vastaan. Tyttöjen 45 prosentin rokotuskattavuus ei yksinään yllä tähän. Laumasuoja suojaa erityisesti tyttöjä ja poikia, jotka jostain syystä jäävät vaille HPV-rokotusta.

Jos laumasuoja haluttaisiin saada pahinta syöpää aiheuttavaa HPV-tyyppi 16:ta vastaan, vaatii se tyttöjen yli 90 prosentin rokotuskattavuuden. Suomalaistutkijat osoittivat matemaattisilla malleilla, että suoja syntyy jo tyttöjen ja poikien 50 prosentin rokotuskattavuudella.

Suomalaistutkimus osoitti myös suomalaisten väestöpohjaisten terveysrekisterien perusteella uutta tietoa HPV-rokotuksen turvallisuudesta. Esimerkiksi autoimmuunitautien ei voitu todeta yleistyneen HPV-rokotuksen jälkeen. Aiemmin muun muassa pneumokokkirokotuksia on usein seurannut rokotteessa annettujen pneumokokkityyppien korvautuminen uusilla tyypeillä.

HPV-rokotuksen käyttöstrategiaa koskevat satunnaistetun tutkimuksen tulokset jäävät ainutlaatuisiksi, sillä kontrollisväestöjä satunnaistettuihin tutkimuksiin ole enää saatavissa, koska kaikkialla on annettu väestölle HPV-rokotteita.

Tampereen yliopiston tutkimustuloksia tullaan hyödyntämään HPV-rokoteohjelmien toteuttamisessa Euroopassa, mutta myös maailmanlaajuisesti.

kirjoittaja:
Tuomas Keränen
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkossa.