Huonot hiilihydraatit altistavat diabetekselle

Tutkimuksen mukaan hiilihydraattien määrän sijaan ongelma on niiden laatu. Riski on suurentunut, jos ruokavalion hiilihydraatit ovat suurelta osin sokeria ja tärkkelystä.

Paljon nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja ja vähän kuituja ravinnostaan saavat sairastuvat aikuistyypin diabetekseen muita todennäköisemmin. Harvardin yliopiston tutkimus vahvistaa näyttöä huonojen hiilihydraattien terveyshaitoista.

Tutkimuksen mukaan hiilihydraattien määrän sijaan ongelma on niiden laatu. Paljon hiilihydraatteja syövät eivät välttämättä ole muita alttiimpia diabetekselle, mutta riski on suurentunut, jos ruokavalion hiilihydraatit ovat suurelta osin sokeria ja tärkkelystä. Ravinnon kuidut puolestaan pienentävät sairastumisriskiä.

Tärkkelys imeytyy eri tahtia eri ruoka-aineista, mutta merkittävä osa länsimaisen ruokavalion tärkkelyksestä on nopeasti imeytyvää. Esimerkiksi vaalean leivän tärkkelys imeytyy nopeasti, kun taas palkokasvien tärkkelys on hidasta. Pastan tärkkelys imeytyy valmistustekniikan ansiosta hitaasti.

Tulokset tukevat nykyisiä ravitsemussuosituksia, jotka suosittavat vähentämään huonojen hiilihydraattien syömistä ja lisäämään kuidun ja hyvien hiilihydraattien syömistä. Hyviä hiilihydraatteja saa täysjyväviljatuotteista ja kasviksista.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä, ja se perustuu yli 70 000 naisen terveystietoihin yli 20 vuoden seuranta-ajalta. Naisten ruokavaliosta kerättiin tietoja neljän vuoden välein. Seurannan aikana 7 000 naista sairastui aikuistyypin diabetekseen.

Lue myös:
Verensokeri kertoo diabeteksen riskistä
Sydänriskit tippuvat kun kovat rasvat korvaa hyvillä rasvoilla tai täysjyväviljalla
Toiminnalliset vatsavaivat jääneet muiden sairauksien varjoon

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
American Journal of Clinical Nutrition 2015;DOI:10.3945/ajcn.115.116558

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.