HUS:n lastensairaalasta kaavaillaan lastentautien osaamiskeskusta

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) hallitus päätti maanantaina uuden lastensairaalan rakentamisesta. HUS:n lastentautien vastaava ylilääkäri Eero Jokinen uskoo, että päätös vahvistaa lastenklinikan asemaa lapsipotilaiden osaamiskeskuksena.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) hallitus päätti maanantaina uuden lastensairaalan rakentamisesta. HUS:n lastentautien vastaava ylilääkäri Eero Jokinen uskoo, että päätös vahvistaa lastenklinikan asemaa lapsipotilaiden hoidon osaamiskeskuksena.

– Tavoitteena on, että kun lapsi tulee sairaalan ovesta, hän saa kaiken tarvittavan hoidon saman katon alta, Jokinen kuvaa.

Uuteen sairaalaan tulee nykyisten lastenklinikan ja Lastenlinnan lisäksi todennäköisesti myös Iho- ja allergiasairaalan lasten astman ja allergian hoito ja Huuli- ja suulakihalkiokeskus HUSUKE. Lisäksi sinne saatetaan keskittää myös silmätautien sekä korva-, nenä- ja kurkkutautien lastenosastot.

Lastenlinnan ja lastenklinikan nykyiset tilat ovat ahtaat ja epäkäytännölliset. Rakennuksissa on kärsitty myös laajoista sisätilaongelmista, joiden täydellinen korjaaminen edellyttäisi koko rakennuksen tyhjentämistä.

Jokisen mukaan uusi rakennus parantaa henkilökunnan työolosuhteita ja myös lapsipotilaiden tiloja. Keskittyminen parantaa myös lääkäreiden konsultaatiomahdollisuuksia.

– Suunnitteluvaiheessa käydään kaikki toiminnot tarkkaan lävitse, jotta rakennus tukisi mahdollisimman hyvin lääkärien ja hoitohenkilökunnan työtä, Jokinen kertoo.

Uusissa tiloissa on myös tarkoitus järjestää vanhemmille mahdollisuus yöpyä potilashuoneissa, mikä onnistuu nykyään tilanahtauden vuoksi vain poikkeustapauksissa.

Uusi lastensairaala vahvistaa päiväsairaala- ja kotisairaalatoimintaa ja painottaa polikliinista hoitoa.

– Mottonamme on perhekeskeisyys. Mitä lyhyemmän aikaa lapsi on sairaalassa, sen parempi lapselle ja perheelle. Tavoitteena on vähentää sairaalassaolon aikaa, joten osastolle tulevien potilaiden vaativuustaso lisääntynee jatkossa, Jokinen kertoo.

Uudet tilat parantavat myös lastenklinikalle valtakunnallisesti keskitettyjen hoitojen, kuten lasten sydänvikaleikkausten, elinsiirtojen, vaativan epilepsiakirurgian ja kantasolusiirtojen hoitomahdollisuuksia.

HUS:n hallitus päätti myös Töölön sairaalan korvaavan tapaturmasairaalan rakentamisesta. Tapaturmasairaala valmistuu Meilahteen vuonna 2019. Sen yhteyteen tulevat myös syöpäkeskuksen tilat.

Maria van der Meer
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu aiemmin www.laakarilehti.fi.

Lue lisää jutun aiheesta