Hymenplastiaan hakeudutaan ennen avioitumista

Plastiikkakirurgi Riikka Veltheim tekee vuosittain noin yhden immenkalvon korjausleikkauksen Suomessa.

Hymenplastia lisää naisen turvallisuutta yhteisössä, joka vaatii naiselta neitsyyttä ennen avioliittoa, kertoo plastiikkakirurgi Riikka Veltheim. Hän tekee hymenplastioita, immenkalvon korjausleikkauksia, sekä Cityklinikalla Helsingissä että Akademikliniken-lääkäriasemalla Tukholmassa.

Hymenplastioiden tekeminen on Veltheimin mukaan varsin harvinaista. Hän suorittaa arviolta yhden tällaisen toimenpiteen vuosittain Suomessa. Joinakin vuosina hän saattaa tehdä kaksi hymenplastiaa.

– Ruotsissa tekemieni hymenplastioiden lukumäärä on hieman suurempi, ehkä kaksi tai kolme vuosittain, hän mainitsee.

Suomen gynekologiyhdistyksestä kerrottiin, ettei Suomessa tehtävien hymenplastioiden määristä ole tietoa.

Toimenpide paikallispuudutuksessa

Veltheim sanoo potilaille ennen leikkausta, ettei voi luvata, että toimenpide osoittaa neitsyyden.

Emättimen etuosaan ommellaan paikallispuudutuksessa pieni sidekudoskalvo, joka aiheuttaa vähäisen verenvuodon rikkoutuessaan yhdynnässä.

Sidekudoskalvo saattaa kuitenkin rikkoutua esimerkiksi liikuntaharrastuksissa. Leikkaus tehdäänkin vähän ennen häitä.

Leikkauksia myös muissa maissa

Ruotsissa ja Suomessa asuvat nuoret musliminaiset menevät Veltheimin mukaan myös muihin maihin teettämään hymenplastioita.

Naiset ajattelevat, että leikkaus parantaa heidän turvallisuuttaan, kun he menevät naimisiin omaan uskontokuntaansa kuuluvan miehen kanssa.

– Koen lääkärinä, että hymenplastia suojaa naisen turvallisuutta ja jopa henkeä niin kauan kuin politiikka ja uskonto eivät muutu. Naisen ei tarvitse puolustaa uskontoaan omalla hengellään.

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki sanoo, ettei hymenplastialle ole mitään lääketieteellistä perustetta.

– Kyseessä on täysin tarpeeton kirurginen toimenpide, jonka tausta on historiallinen ja kulttuurinen morsiamen neitsyyden vaatimus. Lääkärin ei tule olla mukana tällaisessa ’keskiaikaisessa’ naisen seksuaalisuuteen ja itsemääräämisoikeuteen puuttumisessa, hän toteaa.

Ulla Toikkanen

Uutinen on julkaisu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.