Hyvä kestävyyskunto voi suojata valtimoita jo lapsuudessa

Tutkijat kannustavat järjestämään lapsille tilaisuuksia liikkumiseen pitkin päivää.

Uuden tutkimuksen mukaan parempi kestävyyskunto saattaa jo lapsuudessa vähentää metabolisten sekä sydän- ja verisuonitautien riskitekijöiden aiheuttamia haittoja valtimoterveydelle (Agbaje A ym. Med Sci Sports Exerc 12.8.2021).

Mitä parempi oli kestävyyskunto, sitä vähemmän riskitekijöihin liittyi valtimoterveyden haitallisia muutoksia eli valtimoiden jäykistymistä ja niiden joustavuuden vähenemistä. Tarkasteltuja riskitekijöitä olivat ikäryhmään nähden kohonnut verenpaine, poikkeavat veren rasva-arvot ja korkea painoindeksi.

Parempaan kestävyyskuntoon liittyi 4–12 prosenttia vähemmän haitallisia muutoksia, kun huomioitiin mahdolliset sekoittavat tekijät.

– Kansanterveyden ja terveydenhuollon kannalta on merkittävää, että nämä tulokset koskevat periaatteessa terveitä lapsia, sanoo LL Andrew Agbaje tiedotteessa.

Hän on kliinisen epidemiologian tutkija Itä-Suomen yliopistossa.

Tutkijat kannustavat järjestämään lapsille tilaisuuksia liikkumiseen pitkin päivää.

Lisätutkimusta tarvitaan

Tulokset antoivat myös viitteitä siitä, ettei rasvakudoksen yhteyttä valtimotautiin vielä täysin ymmärretä. Perinteisesti on oletettu kehon korkeamman rasvapitoisuuden liittyvän huonompaan valtimoterveyteen. Nyt julkaistussa tutkimuksessa parempi valtimoterveys oli kuitenkin lapsilla yhteydessä suurempaan rasvakudoksen määrään.

– On tärkeää selvittää, säilyykö nyt havaittu yhteys, kun lapsia seurataan aikuisikään saakka, Agbaje toteaa.

Itä-Suomen yliopiston sekä Exeterin ja Bristolin yliopistojen toteuttamassa tutkimuksessa käytettiin aineistoa brittiläisestä ALSPAC-tutkimuksesta (The Avon Longitudinal Study of Parents and Children). Se on yksi maailman laajimmista meneillään olevista syntymäkohorttitutkimuksista.

Tutkimukseen osallistui yli 5 500 lasta. He olivat 9–11-vuotiaita.

Minna Pihlava

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.