Hyvä ruokavalio voi ehkäistä muistisairautta

Välimeren ruokavaliota vastaavaa dieettiä noudattavilla on pienempi muistisairauden riski.

Välimeren ruokavaliosta kehitettyä MIND-dieettiä noudattavilla on pienempi muistisairauden riski.

Välimeren ruokavaliosta kehitettyä, verenpainetautia ja hermoston rappeumasairauksia ehkäisevää Mind-dieettiä noudattavilla on pienempi muistisairauksien riski pitkässä seurannassa.

Hollantilaisessa väestöpohjaisessa tutkimuksessa selvitettiin kyselylomakkeella ja ravitsemusterapeutin haastattelulla yli 5 000:n yli 55-vuotiaan rotterdamilaisen ruokavalio vuosina 1989–1993. Vuosina 2009–2013 väestöotosta täydennettiin, ja lähes 3 000 henkilön ruokavalio selvitettiin kyselylomakkeiden avulla; heistä yli lähes puolet oli mukana kummassakin otoksessa. Muistisairauksien ilmaantumista seurattiin vuoteen 2018 saakka.

Henkilöille laskettiin pisteytys sen mukaan, kuinka hyvin heidän ruokavalionsa vastasi Mind-dieettiä. Täydellinen vastaavuus olisi tuottanut 15 pistettä, mutta ensimmäisessä otoksessa pisteiden keskiarvo oli 5,9 ja toisessa 7,4. Ensimmäisessä otoksessa suurempi pistemäärä liittyi pienempään muistisairauksien riskiin aina seitsemään vuoteen saakka, mutta seurannan jatkuessa pitempään yhteys hävisi. Jälkimmäisessä otoksessa suotuisa yhteys kesti ainakin yhdeksän vuoden ajan.

Mind-dieetissä suositellaan vihreitä kasviksia ja muita vihanneksia, pähkinöitä, marjoja, papuja, kokojyvätuotteita, kalaa, kanaa, oliiviöljyä ja viiniä. Vältettäviä ruoka-aineita ovat punainen liha, voi, kovetettu margariini, juusto, nopeasti paistettu ruoka, leivonnaiset ja makeiset.

Tutkimus julkaistiin Alzheimer’s Research & Therapy -tiedelehdessä 12.1.2022.

Pertti Saloheimo

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.