Hyvän tiedon omena Juhani Knuutille

Terveystoimittajat ry myönsi tunnustuksen Knuutin ansioista tieteellisen tutkimuksen puolustajana.

Terveystoimittajat ry on myöntänyt Hyvän tiedon omena -tunnustuksen lääketieteen tohtori, professori Juhani Knuutille.

Knuuti julkaisee blogia, jossa hän käsittelee tutkitun tiedon avulla erilaisia terveysväitteitä sekä muun muassa ravitsemukseen liittyviä ilmiöitä. Yhdistys toteaa perusteluissaan, että esimerkillään Knuuti kannustaa tiedeyhteisöä osallistumaan keskusteluun sosiaalisessa mediassa. Lääketieteen toimittajalle Knuutin selväsanainen ja viileän analyyttinen blogi on luotettavan tiedon lähde kulloinkin muoti-ilmiöksi nousevaan terveysaiheeseen.

Juhani Knuutia luonnehditaan rohkeasti mielipiteitään esille tuovaksi tieteellisen tutkimuksen puolustajaksi aikana, jolloin voi olla vaikea erottaa uskomuspuhetta tieteellisistä faktoista.

Knuutin blogissa käsittelyyn päätyvät erityisesti ihmeitä tekeviksi luvatut terveystuotteet, laitteet ja menetelmät. Hän analysoi tuotteiden tai menetelmien taustaksi esitetyt tutkimukset, tarkistaa kirjallisuusviitteiden artikkelit ja käytetyt tutkimusmenetelmät sekä vertaa niistä saatua näyttöä esitettyihin väitteisiin. Selvitystyönsä tuloksista hän kirjoittaa kiinnostavasti ja kansantajuisesti. Äskettäin Knuuti on käsitellyt muun muassa bioresonanssia, Wim Hof -hengitystä ja energiahoitoja.

Knuuti on lääketieteen tohtori ja kliinisen fysiologian ja isotooppilääketieteen erikoislääkäri. Hän on Valtakunnallisen PET-keskuksen johtaja, Suomen Akatemian Verenkierto- ja aineenvaihduntasairauksien tutkimuksen huippuyksikön johtaja sekä TYKS:n ylilääkäri ja kliinisen fysiologian, isotooppi- ja PET-tutkimusten vastuualuejohtaja. Parhaillaan hän toimii vierailevana professorina Leidenin yliopistossa Hollannissa.

Hyvän tiedon omena myönnettiin tänä vuonna 29. kerran.

Teksti: Hertta Vierula