Idiopaattinen haimatulehdus johtunee useimmiten mikrokiteisestä sappikivitaudista

Laparoskooppinen sappi­rakon poisto estää usein haimatulehduksen uusimisen.

Idiopaattisen pankreatiitin syyksi on ehdotettu sappinesteen mikrokiteitä tai sakkaa, ja vastikään suomalainen gastrokirurgien monikeskustutkimus osoitti, että laparoskooppinen sappi­rakon poisto estää usein haimatulehduksen uusimisen. Nyt tulos on varmistettu laajassa meta-analyysissä, johon hollantilaiset kirurgit keräsivät 10 tutkimuksen tulokset; ainoa satunnaistettu vertailututkimus oli Suomesta.

Potilaita meta-analyysissä oli 524, ja 126:lle tehtiin sappirakon poisto ehkäisemään haimatulehduksen uusimista. Uusiutumisriski olikin merkittävästi pienempi potilailla, joilta sappirakko poistettiin.

Sappirakon poistoa kannattaa siis harkita, jos potilas ei käytä alkoholia ja haimatulehdus uusii taajaan. Kokonaan tällä ei kuitenkaan estetä uutta pankreatiittia: suomalaistutkimuksen kolekystektomiaryhmässä uusiutumisia oli 4/39 ja vertailuryhmässä 14/46.

Umans DS ym. Recurrence of idiopathic acute pancreatitis after cholecystectomy: systematic review and meta-analysis. Br J Surg 2020;107:191–9.

Räty S ym. Can laparoscopic cholecystectomy prevent recurrent idiopathic acute pancreatitis? A prospective randomized multicenter trial. Ann Surg 2015;262:736–41.

Hannu Paajanen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 48/2020.