Ilmansaasteet lisäävät myös viisikymppisten aivoinfarkteja

Hengitysilman pienhiukkaset voivat suurentaa aivoinfarktien riskiä myös suhteellisen nuorilla. Yhteys havaitaan varsinkin suurten teiden varsilla asuvilla

Hengitysilman pienhiukkaset voivat israelilaistutkimuksen mukaan suurentaa aivoinfarktien riskiä myös viisikymppisillä eli suhteellisen nuorilla potilailla. Yhteys havaitaan varsinkin suurten teiden varsilla asuvilla.

Israelilaisten tutkimus on hyvin mielenkiintoinen, sillä siinä asuinalueiden pienhiukkasmäärät selvitettiin satelliittimittauksin. Näin saadut tulokset ovat parempia kuin pelkkiin maanpäällisiin mittauspisteisiin luottavissa tutkimuksissa.

Tutkimuksessa löytyi selvä yhteys hengitysilman PM2,5- ja PM10-hiukkasten pitoisuuksien ja aivoinfarktien väliltä. Aivoinfarkteja sattui enemmän päivinä joina ilman hiukkaspitoisuudet kohosivat. Yhteys havaittiin nimenomaan samana päivänä. Voimakkain yhteys oli potilailla, jotka asuivat 75 metrin säteellä suuresta tiestä.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa yhteydet rajoittuivat viisikymppisiin ja nuorempiin potilaisiin, joiden aivoinfarktit ovat harvinaisempia ja monisyisempiä kuin vanhempien potilaiden. Aiemmissa tutkimuksissa ilmansaasteet on kuitenkin yhdistetty aivoinfarkteihin ja muihin aivohalvauksiin myös iäkkäämmillä potilailla.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Stroke-lehdessä. Aineisto koostui 4 800 aivohalvaustapauksesta vuosilta 2005–2012.

Lähde:
Stroke 2015;46:3348–3353

Uutispalvelu Duodecim

Kuva: Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:
Tutkimus: Ilmansaasteet altistavat aivohalvauksille

Lisää todisteita ilmansaasteiden ja aivomuutosten yhteydestä