Ilmansaasteet voivat lisätä tulehdustiloja

Ilmansaasteet voivat lisätä tulehdustiloja Kuva 1 / 1

Saksalaistutkijat ovat saaneet lisää todisteita pitkäaikaisen ilmansaastealtistuksen ja kehon tulehdustilojen yhteydestä. Tulehdustilat voivat osaltaan selittää, miksi ilmansaasteet altistavat muun muassa sydänoireille.

Tulosten perusteella pitkäaikainen altistuminen ilman PM2,5-pienhiukkasille sekä suuremmille PM10-hiukkasille liittyy suurentuneeseen tulehdustiloista kertovan hs-CRP-proteiinin pitoisuuteen ja verihiutaleiden määrän kasvuun veressä. Pitoisuudet suurenivat tasaisesti hiukkasten määrän kasvaessa.

Tutkimuksessa käytettiin 4 800 saksalaisen tietoja, jotka kerättiin vuosina 2000–2003 ja 2006–2008. Tutkijoilla oli käytössään myös tiedot osallistujien asuinalueiden ilmansaastepitoisuuksista.

EU:ssa ja Suomessa PM2,5-pienhiukkasten vuotuinen raja-arvo on 25 mikrogrammaa kuutiossa ilmaa ja PM10-hiukkasten 40 mikrogrammaa. On kuitenkin viitteitä siitä, että sydänoireiden riski kasvaa jo näitä alhaisemmilla pitoisuuksilla.

Suomessa suurin osa hengitysilman PM2,5-pienhiukkasista kulkeutuu ulkomailta. Etenkin taajamissa puulämmitys on kuitenkin paikallisesti merkittävä hiukkasten lähde.

Tutkimus julkaistiin Occupational and Environmental Medicine -lehdessä.

Lue myös:
Ilmansaasteet yhteydessä myös haitallisiin aivomuutoksiin
Ilmastonmuutos haitaksi siitepölyallergiasta kärsiville
Autismi yhteydessä liikenteen päästöihin

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Occupational and Environmental Medicine 2015;72:656663

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Oletko jo lukenut nämä?