Ilmansaasteet voivat lisätä tulehdustiloja

Tulehdustilat voivat osaltaan selittää, miksi ilmansaasteet altistavat muun muassa sydänoireille.

Saksalaistutkijat ovat saaneet lisää todisteita pitkäaikaisen ilmansaastealtistuksen ja kehon tulehdustilojen yhteydestä. Tulehdustilat voivat osaltaan selittää, miksi ilmansaasteet altistavat muun muassa sydänoireille.

Tulosten perusteella pitkäaikainen altistuminen ilman PM2,5-pienhiukkasille sekä suuremmille PM10-hiukkasille liittyy suurentuneeseen tulehdustiloista kertovan hs-CRP-proteiinin pitoisuuteen ja verihiutaleiden määrän kasvuun veressä. Pitoisuudet suurenivat tasaisesti hiukkasten määrän kasvaessa.

Tutkimuksessa käytettiin 4 800 saksalaisen tietoja, jotka kerättiin vuosina 2000–2003 ja 2006–2008. Tutkijoilla oli käytössään myös tiedot osallistujien asuinalueiden ilmansaastepitoisuuksista.

EU:ssa ja Suomessa PM2,5-pienhiukkasten vuotuinen raja-arvo on 25 mikrogrammaa kuutiossa ilmaa ja PM10-hiukkasten 40 mikrogrammaa. On kuitenkin viitteitä siitä, että sydänoireiden riski kasvaa jo näitä alhaisemmilla pitoisuuksilla.

Suomessa suurin osa hengitysilman PM2,5-pienhiukkasista kulkeutuu ulkomailta. Etenkin taajamissa puulämmitys on kuitenkin paikallisesti merkittävä hiukkasten lähde.

Tutkimus julkaistiin Occupational and Environmental Medicine -lehdessä.

Lue myös:
Ilmansaasteet yhteydessä myös haitallisiin aivomuutoksiin
Ilmastonmuutos haitaksi siitepölyallergiasta kärsiville
Autismi yhteydessä liikenteen päästöihin

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Occupational and Environmental Medicine 2015;72:656663

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.