Imettäminen saattaa ehkäistä rintasyövän uusiutumista

Tulokset eivät osoita, miksi imettäminen vähentäisi rintasyövän uusiutumista, mutta mahdollisia selityksiä on useita.

Rintasyöpä saattaa uusiutua harvemmin naisilla, jotka ovat imettäneet lapsiaan, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Erityisesti yhteys koskee rintasyövän tiettyjä alamuotoja.

Tulokset julkaistiin Journal of the National Cancer Institute -lehdessä ja niiden perusteella imettämiseen liittyvä suoja koskee luminaalisia A-syöpätyyppejä, jotka ovat hyvin yleisiä. Näiden rintasyöpien uusiutumisriski oli noin kolmanneksen pienempi naisilla, jotka olivat imettäneet.

Syövän uusiutumisriskin pienentymisen lisäksi imettäminen saattoi myös vähentää rintasyövästä aiheutuvia kuolemia. Tämä tosin saattoi johtua siitä, että luminaaliset A-karsinoomat ovat suhteellisen helposti hoidettavissa eivätkä lähetä etäpesäkkeitä yhtä todennäköisesti kuin jotkin muut syöpätyypit.

Tulokset eivät osoita, miksi imettäminen vähentäisi rintasyövän uusiutumista, mutta mahdollisia selityksiä on useita. Imettäminen saattaa esimerkiksi vaikuttaa rinnan tiehytsolujen koostumukseen ja muokata niistä vähemmän alttiita syövälle, tutkijat kirjoittavat. Yhteyden selvittäminen vaatii kuitenkin lisätutkimuksia.

Tutkimukseen osallistui 1 600 rintasyöpään sairastunutta naista.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Journal of the National Cancer Institute 2015;doi:10.1093/jnci/djv087

Kuva:
Pixmac

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.