Influenssa on merkittävä sydäninfarktin laukaisija

Sydäninfarktiin sairastumisen riski oli influenssaan sairastumisen jälkeisen viikon aikana keskimäärin kuusinkertainen verrattuna edeltäviin tai myöhempiin viikkoihin.

Jo pitkään on tiedetty, että hengitystie­infektioihin liittyy tavallista suurempi vaara sairastua samanaikaisesti myös sepelvaltimotautikohtaukseen. Erityisesti influenssaepidemioiden aikaan tiedetään ilmenevän sydäninfarkteja tavallista enemmän. Uusi tutkimus vahvistaa aikaisempia käsityksiä.

Kanadalaiset tutkijat keräsivät ­analyysiin 364 sairaalahoidossa ollutta sydäninfarktipotilasta (keski-ikä 77 v), joille infarkti ilmaantui vuoden kuluessa laboratoriomenetelmin varmistetusta influenssasta.

Sydäninfarktiin sairastumisen riski oli influenssaan sairastumisen jälkeisen viikon aikana keskimäärin kuusinkertainen verrattuna edeltäviin tai myöhempiin viikkoihin. Influenssa B:n yhteydessä riski oli suurin, kymmenkertainen. Riski oli suurin iäkkäillä potilailla ja kolmen ensimmäisen sairauspäivän aikana. Muutkin hengitystietulehduksia aiheuttavat virukset suurensivat riskiä, noin kolminkertaiseksi.

Tämäkin tutkimus osoittaa riski­ryhmien influenssarokotusten tärkeyden. Valitettavasti tehoamaton rokotus ei näytä pienentävän sydäninfarktinkaan vaaraa.

Lähde:

Kwong JC, Schwartz KL, Campitelli MA ym. Acute myocardial infarction after laboratory-confirmed influenza infection. N Engl J Med 2018;378:345–53.

Kirjoittaja:

Juhani Airaksinen

professori

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 25.5.2018.