Influenssarokotuksia otettiin aiempaa innokkaammin

Influenssarokotuksia on tällä kaudella otettu aiempaa innokkaammin, mutta alueellisia eroja on paljon.

Pikkulasten ja yli 65-vuotiaiden rokotuskattavuus on tällä kaudella ollut aiempaa parempi. Alle kolmivuotiaiden rokotuskattavuus kasvoi 17 prosentista 23 prosenttiin. Yli 65-vuotiaiden rokotuskattavuus kasvoi prosenttiyksikön verran 41 prosenttiin.

THL osti yhteensä 1,3 miljoonaa rokoteannosta julkisen terveydenhuollon käyttöön. Valtakunnallisen rokotusrekisterin mukaan influenssarokotus annettiin yhteensä yli 850 000 ihmiselle. Tiedoissa ei ole mukana kaikkia sosiaalisektorilla, kuten vanhusten hoitolaitoksissa, annettuja rokotuksia, joten todellinen luku on todennäköisesti suurempi.

– Rokotteet uhkasivat loppua syyskaudella kesken THL:n rokotejakelusta. Saimme kuitenkin Tanskasta heiltä käyttämättä jääneitä rokotteita lisää, kertoo ylilääkäri Hanna Nohynek THL:stä.

Rokote tehosi hyvin

Nohynek arvioi, että rokotuskattavuuden kasvamisen taustalla on monia seikkoja.

– Tänä vuonna influenssakausi alkoi aikaisin, mikä saattoi kannustaa ihmisiä ottamaan rokotuksen. Lisäksi kiertävät influenssavirukset ja rokotteeseen valitut viruskannat osuivat hyvin yhteen A-viruksen osalta, joten oli odotettavissa, että rokote tehoaa hyvin.

Nohynekin mukaan osasyynsä lienee silläkin, että media on tällä kaudella kirjoittanut influenssarokotteista suhteellisen myönteisesti.

Kaksivuotiaille oli tällä kaudella ensimmäistä kertaa tarjolla nenäsumuterokotetta. Sitä ei käytetty niin paljon kuin THL oli otaksunut.

– Rokotetta sai vain 10 annoksen pakkauksissa, ja ne oli käytettävä tammikuun alkuun mennessä. Voi olla, että pienissä kunnissa, joissa on vain vähän pikkulapsia kutakin neuvolaa kohti, tämä lisäsi nenäsumurokotteen hävikkiä. Valmistaja on luvannut että ensi kaudelle saamme rokotetta myös yksittäispakattuna.

Suuria alueellisia eroja

Rokotekattavuudessa oli suuria alueellisia eroja. THL julkaisi tänään karttasovelluksen, josta voi katsoa kuntakohtaisia tietoja julkisella sektorilla annetuista influenssarokotuksista.

– Rokotuskattavuustiedot on saatu valtaosalta kunnista, Nohynek sanoo.

Yli 65-vuotiaiden influenssarokotuskattavuus vaihtelee 11 prosentista 57 prosenttiin. Ahkerimmin rokotuksia ovat ottaneet sallalaiset. Pikkulasten influenssarokotuskattavuus oli suurin Juuassa, missä 51,5 prosenttia alle 3-vuotiaista sai influessarokotuksen.

Vähiten influenssarokotuksia on otettu Pietarsaaressa. Kaupunki tunnetaan muutenkin rokotuskriittisenä alueena. Pietarsaaren alle 3-vuotiaista vain 3,5 prosenttia sai influenssarokotuksen.

Rokotteita olisi mennyt enemmänkin

Työikäisten rokotuskattavuus on valtakunnallisen rokotusrekisterin mukaan noin 7 prosenttia, mikä on aliarvio, sillä rokotusrekisteriin saadaan julkisessa terveydenhuollossa annettujen rokotusten lisäksi tieto vain pienestä osasta yksityisellä puolella annetuista rokotuksista. Työikäiset saavat influenssarokotuksen tavallisesti työterveyshuollon kautta.

Yksi influenssarokotteita yksityiseen terveydenhuoltoon toimittavista lääkeyrityksistä on Sanofi Pasteur MSD. Yrityksen myynti- ja markkinointipäällikkö Jukka Räsänen kertoo, että he toimittavat apteekkeihin ja niiden kautta yksityisille lääkäriasemille vuosittain yli satatuhatta influenssarokotetta.

– Aktiivisuus oli tänä vuonna selvästi aiempia vuosia suurempaa. Tilasimme alun perinkin tavallista enemmän rokotteita ja lisäksi onnistuimme poikkeuksellisesti saamaan kesken kauden joitakin lisäeriä. Silti rokotteet loppuivat meiltä kesken.

Tällä viikolla vietetään WHO:n järjestämää rokotusviikkoa.

kirjoittaja:
Hertta Vierula
toimittaja

kuva: Fotolia