Iso paikallinen sädehoito­annos eturauhassyöpään

Mitä suurempi sädehoito­annos, sitä parempi paikallisen eturauhassyövän hoitotulos.

Eturauhassyövässä sädehoito­annoksella on merkitystä: mitä suurempi annos, sitä parempi paikallisen eturauhassyövän hoitotulos. Suureen sädeannokseen liittyy enemmän haittoja. Tarkemman tekniikan ansiosta syöpäkasvaimeen kohdennettu lisä­sädehoito näyttää myöhentävän taudin biokemiallista uusiutumista, mutta elinaikaan hoidolla ei ollut vaikutusta.

Satunnaistetussa tutkimuksessa oli mukana 571 eturauhassyöpään sairastunutta potilasta. Kaikilla oli paikallinen kohtalaisen tai suuren riskin eturauhassyöpä. Puolet satunnaistettiin saamaan 77 Gy:n sädehoito 35 kerran fraktioissa. Puolet sai tämän standardihoidon lisäksi paikallisen lisäsädehoidon integroidusti standardihoitoon liittyen niin, että kasvaimessa kokonaisannos oli 95 Gy. Potilaita seurattiin 72 kuukauden ajan.

Biokemiallinen tauditon aika oli parempi suuren annoksen ryhmässä. Elinaikaeroa ryhmien välillä ei todettu. Isommasta annoksesta aiheutui vähän enemmän virtsateiden ärsytys­oireita. Elämänlaatumit­tauksessa ei ollut eroa ryhmien välillä.

Tutkimus vahvistaa sen, että suurella sädeannoksella voidaan tehostaa eturauhassyövän paikalliskontrollia ja että nykyaikaisella tekniikalla hoidon haitat jäävät vähäisiksi. Elinaikahyödyn ja myöhäishaittojen selvittämiseen tarvitaan vielä lisää seuranta-aikaa.

Kerkmeijer L, Groen V, Pos F ym. Focal boost to the intraprostatic tumor in external beam radiotherapy for patients with localized prostate cancer: results from the FLAME randomized phase III trial. J Clin Oncol, verkossa ensin 20.1.2021. doi: 10.1200/JCO.20.02873

Sirkku Jyrkkiö

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 6/2021.