Jälkiä pääpalloista?

Millaiset ovat pääpallojen seuraukset?

Amerikkalaisen jalkapallon ja jääkiekon kaltaisissa kontaktilajeissa päähän kohdistuneiden iskujen seurauksista on laajasti julkaistua tietoa, aina elokuvia myöten. Jalkapallossa iskut päähän ovat harvinaisempia, mutta pallon hallitseminen päällä kuuluu olennaisena osana lajiin. Millaiset ovat pääpallojen seuraukset?

Skotlannin pääsarjoissa pelanneista, ennen vuotta 1977 syntyneistä ammattipelaajista saatiin 7 976 miehen aineisto, jota vertailtiin sopivaan valtaväestöön retrospektiivisessa tutkimuksessa.

Jalkapalloilijoiden kuolleisuus kaik­kiaan oli pienempi aina 70 ikävuoteen saakka keskimäärin 18 vuoden seuranta-aikana, mutta menehtyminen neuro­degeneratiiviseen sairauteen oli merkitsevästi yleisempää (1,7 % vs. 0,5 %). Esimerkiksi sairastumisiässä Parkinsonin tai ­Alzheimerin tautiin ei ollut eroja, mutta dementialääkitys oli pelaajilla yleisempää ja lisäksi kenttäpelaajilla yleisempää kuin maalivahdeilla.

Jo yhden liigamatsin perusteella on helppo todeta, että olosuhteet ovat Skotlannissakin muuttuneet näiden pelaajien aikakaudelta. Pääpallojen osuus pelissä on vähentynyt ja peliväline on painoltaan aivan toinen kuin 30 vuotta sitten. Alkoholia tutkimuksessa ei mainittu, mutta luultavasti sen käyttö vakioituu uran jälkeen katsojien kanssa.

Lähde: Mackay DF, Russell ER, Stewart K ym. Neurogenerative disease mortality among former professional soccer players. N Engl J Med 2019;381:1801–8.

Kirjoittaja

Marko Vesanen

Artikkeli on alun perin julkaistu Lääkärilehdessä 4/2020.