Jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotusten suoja ehkä luultua pitempi

Jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotukset pitäisi uusia kymmenen vuoden välein, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan suuri osa ihmisistä saa todennäköisesti rokotuksista selvästi tätä pitemmän suojan. Ennen lisätutkimusten varmistusta tehosterokote kannattaa kuitenkin edelleen ottaa.

Jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotukset pitäisi uusia kymmenen vuoden välein, mutta tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan suuri osa ihmisistä saa todennäköisesti rokotuksista selvästi tätä pitemmän suojan. Tämän vuoksi tehosterokotuksia ei välttämättä ole tarpeen ottaa kymmenen vuoden välein.

Yhdysvaltalaistutkijat selvittivät asiaa etsimällä 546 aikuisen verinäytteistä jäykkäkouristuksen ja kurkkumädän vasta-aineita.

Analyysin perusteella 97 prosentilla tutkituista oli vähintäänkin suojaava vasta-ainetaso veressään, ja rokotusten antama suoja oli selvästi kestävämpi kuin nykykäsityksen valossa saattoi odottaa. Jäykkäkouristusta vastaan saatu immuunivaste puolittui arviolta 14 vuodessa ja kurkkumätää vastaan saatu 27 vuodessa.

Jos tulokset pitävät paikkansa, jopa 95 prosentilla väestöstä rokotteiden antama suoja on riittävä vielä 30 vuotta rokotuksen ottamisesta, tutkijat arvioivat. Näin ollen jäykkäkouristus- ja kurkkumätätehosteita ei välttämättä tarvitsisi ottaa kymmenen vuoden välein. Ennen lisätutkimusten varmistusta tehosterokote kannattaa kuitenkin edelleen ottaa.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Clinical Infectious Diseases -lehdessä. Suomessa jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotukset kuuluvat kansalliseen rokotusohjelmaan.

Jäykkäkouristus on yleinen ja tappava tauti monissa kehitysmaissa, mutta Suomesta tauti on rokotusten ansiosta käytännössä hävinnyt. Oireisiin kuuluu mm. kouristukset, levottomuus, kuumeilu ja halvaus.

Myös kurkkumätä on hyvin harvinainen Suomessa. Vuoden 1995 jälkeen Suomessa on todettu yhteensä vain 9 tapausta. Lähes kaikki tapaukset ovat olleet peräisin Venäjältä. Kurkkumätä aiheuttaa korkean kuumeen sekä sydän- ja hermosto-oireita.

Lähde: Durability of Vaccine-Induced Immunity Against Tetanus and Diphtheria Toxins: A Cross-sectional Analysis. Clinical Infectious Diseases 2016;62:1111–1118.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia

Lue myös:
Totta vai tarua – 8 väitettä rokotuksista
Nyt on pakko kysyä: Tarvitaanko rokotuslupa molemmilta huoltajilta?
Jos rokottaminen loppuisi