Jokainen astman pahenemisvaihe huonontaa keuhkojen toimintaa pysyvästi

Jokainen pahenemisvaihe huononsi PEF-arvoja.

Astman hoidossa tärkeimmät asiat ovat oireiden hoito, pahenemisvaiheiden esto ja normaalin keuhkotoiminnan säilyttäminen. Nyt tutkimus osoitti ensimmäistä kertaa, miten pahenemisvaiheet nakertavat astmaatikkojen keuhkojen toimintaa, etenkin nuorilla potilailla, joilla niitä on paljon.

Brittitutkijat käyttivät hyväkseen tietokantaa, jossa historiallista astmapotilaiden kohorttia (n = 109 182) seurattiin jopa 50 vuotta (5–50 v). Seuranta alkoi, kun populaatio oli täyttänyt 18 vuotta. Kaikilta potilailta piti olla ainakin kolme PEF- ja FEV 1 -mittausta seurannan aikana. Kunnon data kertyi 75 280 potilaasta.

Jokainen pahenemisvaihe huononsi PEF-arvoja 1,34 l/min. Potilailla, joilla oli enemmän kuin kaksi pahenemisvaihetta vuodessa ja ikää 18–24 vuotta, PEF huononi 5,95 l/min verrattuna potilaisiin, joilla ei ollut yhtään pahenemisvaihetta. Mitä enemmän tutkittaville tuli ikää lisää, sitä vähemmän PEF huononi. FEV 1 -arvot huononivat samassa suhteessa PEF-arvojen kanssa.

Tämän tutkimuksen tulos on merkittävä myös siksi, että etenkin potilaat, joilla on toistuvia pahenemisvaiheita koko ajan, ovat sopiva kohderyhmä biologiselle hoidolle. Koska astma on heterogeeninen tauti, fenotyypin kartoitus on tärkeää. Kaikkea astmaa ei hoideta samalla tavoin. Jospa tulevaisuudessa on mahdollisuus estää vaikean astman kroonistuminen.

Soremekun S ym. Asthma exacerbations are associated with a decline in lung function: a longitudinal population-based study. Thorax 2022, verkossa ensin 3.8.2022. doi: 10.1136/thorax-2021-217032

Heikki Ekroos

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.