Jorvin päivystys uuteen kuosiin marraskuussa

Akuuttilääketieteeseen erikoistuvat lääkärit saavat suuremman roolin Espoon Jorvin sairaalan päivystyksessä.

Marraskuun 11. päivänä Jorvin sairaalassa Espoossa päivystykseen tulevien potilaiden vastaanotto ja tutkimus muuttuu vastaamaan nykypäivän akuuttihoitomallia.

– Samojen oireiden jaottelu yleislääketieteeseen ja muihin erikoisaloille sekä sen tuoma kaksinkertainen työ poistuu. Tulevaisuudessa potilaat kulkevat fast track -linjaa joko jatkotutkimuksiin tai heidän vaivansa hoidetaan samantien, kertoo HYKS:n päivystyksen ja valvonnan klinikkaryhmän johtaja Veli-Pekka Harjola.– Akuuttilääketiede tuo uudenlaista osaamista päivystyksen etulinjaan. Vuokralääkäritoiminnassa on ollut ongelmana lääkäreiden suuri vaihtuvuus, minkä vuoksi päivystystoiminnan kehittäminen on ollut hankalaa, Harjola perustelee muutosta.

Yhdeksän akuuttilääketieteeseen erikoistuvaa lääkäriä aloitti kuuden vuoden koulutuksen HUS:ssa maaliskuun alusta.

Erikoistuva lääkäri kehuu työtään

Veli-Pekka Harjolan mukaan tulevaisuuden päivystys hoidetaan Suomessakin pääosin akuuttilääkärien voimin. Koulutus on kuitenkin pitkä ja vaatii oman aikansa.

Paikoin akuuttilääketieteeseen erikoistuvat lääkärit ovat valittaneet, ettei resurssipulan takia ehdi käyttää riittävästi aikaa erikoisaloihin perehtymiseen.

– Meillä joka torstai on varattu opiskeluun. Käymme erikoisaloilla ja saamme luento-opetusta. Meillä on myös päiviä, jolloin puhelinta ei tarvitse pitää päällä, kiittää kouluttautumiseen varattua aikaa erikoistuva lääkäri Anna Kaukola.

Hänelle akuuttilääketieteeseen erikoistuminen on suorastaan etuoikeus.

– Päivystyslääketieteestä kiinnostuneilla lääkäreillä taitaa olla omanlaisensa psyyke, ja varmasti osa voi olla koukussa jonkinlaiseen adrenaaliryöppyynkin. Voisi meitä sanoa oudoiksikin, kun suostumme ja haluamme tehdä töitä öisin, joskus epäinhimillisen kiireisissä ja arvaamattomissa oloissa, Anna Kaukola naurahtaa.

Tehokkaimmillaan päivystys toimii tiloissa, jotka on suunniteltu modernin akuuttilääketieteen tarpeisiin. Jorviin valmistuu moderni päivystyssairaala vuonna 2015.

Veli-Pekka Harjolan mukaan päivystystoiminnan optimaalisten toimintatapojen pohjalta suunnitellun päivystyssairaalan valmistuminen on tärkeä. Vuosittain erikoistuvia lääkäreitä voitaisiin ottaa kymmenkunta. HUS:ssa on tarkoitus kouluttaa akuuttilääkäreitä muihinkin päivystyspisteisiin. Esimerkiksi Hyvinkään sairaalassa on Harjolan mukaan jo saatu hyviä kokemuksia akuuttilääkäritoiminnasta.

Ulla Järvi
toimittaja

Kuva: Vesa-Matti Väärä

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.