Joulunakaan ei tarvitse jäädä yksin huoliensa kanssa

Kriisipuhelin ja turvakodit toimivat joulunakin. Syöpäjärjestöjen valtakunnallinen neuvontapalvelu auttaa syövästä huolestuneita jouluviikolla ja välipäivinä.

Pyhäpäivät sulkevat monia paikkoja, mutta yksin ei tarvitse joulunakaan jäädä. Esimerkiksi Suomen Mielenterveysseuran kriisipuhelin päivystää ympäri vuoden, turvakotiin saa hakeutua joulunakin ja syöpäneuvonta jatkuu välipäivinä. Vakavissa ja henkeä uhkaavissa sairaus- ja onnettomuustapauksissa saa apua aina numerosta 112.

Kriisipuhelimen päivystysajat

Suomen Mielenterveysseuran kriisipuhelin päivystää ympäri vuoden numerossa 01019 5202. Puhelimeen vastataan arkisin klo. 9–07 ja viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo. 15–07.

Myös verkkokriisikeskus Tukinet palvelee ympäri vuoden (klo. 15–19). Jouluaattona ja joulupäivänä sekä uudenvuoden aattona ja päivänä netissä päivystetään poikkeuksellisesti klo. 15–17.

Kriisipuhelimessa ja Tukinetissä päivystää ammattilaisia ja koulutettuja vapaaehtoisia ympäri Suomea. Puhelut ovat nimettömiä ja luottamuksellisia.

Turvakodit auttavat myös jouluna

Myös kaikki Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistysten turvakodit auttavat perheväkivaltaa kokeneita joulupyhinä. Turvakotiin voi tulla yksin tai lasten kanssa mihin vuorokauden aikaan tahansa.

Liitto korostaa, että turvaan kannattaa hakeutua jo ennen kuin tilanne muuttuu väkivaltaiseksi. Lisää tietoa avun hakemisesta löytyy täältä.

Poikkeuksia Syöpäjärjestöjen neuvontapalvelun aukioloajoissa

Syöpäjärjestöjen valtakunnallinen neuvontapalvelu auttaa syövästä huolestuneita jouluviikolla ja välipäivinä. Neuvontapalvelu on auki 21.–23. joulukuuta ja 28.–30. joulukuuta Neuvontapalvelun hoitajat tavoittaa numerosta 0800 19414.

Hoitajien kanssa voi myös keskustella Syöpäjärjestöjen verkkosivuilla olevalla livechatilla. Potilas voi varata ajan kahdenkeskiseen chat-keskusteluun hoitajan kanssa tai osallistua ryhmächattiin.

Pyhäpäivät sekä jouluaaton ja uudenvuodenaaton palvelu on kiinni, mutta hoitajille voi kaikkina aikoina lähettää kysymyksiä sähköpostilla osoitteeseen neuvonta@cancer.fi tai jättää soittopyynnön vastaajaan. Hoitajat vastaavat viesteihin neuvontapalvelun aukioloaikana.

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia