Lääkärit Ilman Rajoja: Syyriaan tarvitaan lisää humanitaarista apua

Syyriassa on tuhoutunut 48 terveydenhuollon laitosta maanjäristyksessä.

Syyrialaiset lääkärit leikkaavat potilasta Atmehissa sijaitsevassa sairaalassa, jonka leikkaussaliin Lääkärit Ilman Rajoja lahjoitti tarvikkeita. 
Abdul Majeed Al Qareh / Lääkärit Ilman Rajoja
Syyrialaiset lääkärit leikkaavat potilasta Atmehissa sijaitsevassa sairaalassa, jonka leikkaussaliin Lääkärit Ilman Rajoja lahjoitti tarvikkeita. 

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tukemat terveydenhuollon laitokset ovat hoitaneet ensimmäisen maanjäristysten jälkeisen viikon aikana Luoteis-Syyriassa 7600 potilasta ja rekisteröineet noin tuhat kuollutta. Järjestö on tukenut Syyriassa 38 sairaalaa tai muuta terveydenhuollon laitosta lahjoittamalla lääketieteellisiä tarvikkeita, lääkkeitä, laboratoriotarvikkeita ja muuta hätäapumateriaalia.

Toivo eloonjääneiden löytymisestä maanjäristyksissä romahtaneiden talojen raunioista on nyt ohi. Maanjäristysten jälkeisessä työssä onkin siirrytty toiseen vaiheeseen.

Maanjäristyksillä on alueella valtavia seurannaisvaikutuksia. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan katastrofissa tuhoutui tai vaurioitui pelkästään Syyriassa 48 terveydenhuollon laitosta. Häiriöt terveydenhuollossa vaikuttavat haavoittuvimmassa asemassa olevien hoidon jatkuvuuteen ja erityisesti vesivälitteisten tautien leviämisen riskiin.

Toivo eloonjääneiden löytymisestä maanjäristyksissä romahtaneiden talojen raunioista on nyt ohi.

Usein humanitaariset järjestöt pystyvät viemään maanjäristysalueelle apua lentokoneilla. Luoteis-Syyrian kohdalla tilanne on erityisen vaikea, sillä alueelle pääsee ainoastaan maateitse.

Syyriassa tarvetta humanitaariselle avulle jo ennen maanjäristyksiä

Syyriassa oli jo ennen maanjäristyksiä humanitaarinen kriisi. Kaksitoista vuotta kestäneen sodan jäljiltä 14,6 miljoonaa syyrialaista on riippuvaisia humanitaarisesta avusta.

Syyriassa on 6,9 miljoonaa maansisäistä pakolaista, mikä on enemmän kuin missään muussa maailman maassa. Suurin osa heistä on naisia ja lapsia. Maanjäristysten jälkeen tarpeet lisääntyivät entisestään.

Lääkärit Ilman Rajoja on tarjonnut apua myös Turkin valtiolle. Turkin valtio on vastannut, että järjestö voi tällä hetkellä parhaiten auttaa lahjoittamalla lääkinnällisiä ja muita tarvikkeita.

Juttu on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivulla.