Kännykkään puhuminen kävellessä lisää tapaturmariskiä

Kännykkää käyttäville jalankulkijoille tapahtuvat onnettomuudet ovat lisääntyneet merkittävästi, todetaan tuoreessa amerikkalaistutkimuksessa. Suurin loukkaantumisriski on 16–25-vuotiailla.

Matkapuhelimeen puhuminen ei hajota huomiota ainoastaan autolla ajaessa, vaan myös liikuttaessa jalan, todetaan Yhdysvalloissa tehdyssä, koko maan kattavassa tutkimuksessa.

Vuonna 2010 ensiapuun hakeutui arviolta yli 1 500 amerikkalaispotilasta, joiden vammat olivat syntyneet heidän käyttäessään kännykkäänsä. Tapahtumahetkellä he olivat olleet liikkeellä jalkaisin muualla kuin kotonaan.

Kännykkää käyttäneille jalankulkijoille tapahtuneiden onnettomuuksien määrä oli yli kaksinkertaistunut vuodesta 2005, vaikka kaikkien jalankulkijoille sattuneiden tapaturmien yhteismäärä oli samaan aikaan vähentynyt.

Tutkijat uskovat, että matkapuhelimen käyttöön liittyvien turmien määrä on huomattavasti suurempi kuin mitä tulokset antavat ymmärtää.

– Jos nykyinen kehitys jatkuu, en yllättyisi lainkaan, jos jalankulkijoiden matkapuhelimen käyttöön liittyvät loukkaantumiset tuplaantuisivat jälleen vuosina 2010–2015, sanoo toinen tutkimuksen tekijöistä, kaupunki- ja ympäristösuunnittelun professori Jack Nasar Ohio State Universitystä.

Kaikki eivät hakeudu ensiapuun

Tutkimuksen mukaan suurin riski loukata itseään oli 16–25-vuotiailla, ja suurin osa heistä käytti heistä onnettomuuden tapahtuessa kännykkäänsä puhumiseen eikä tekstiviestien lähettämiseen.

Tutkimuksessa käytettiin vertailukohtana Yhdysvaltain tuoteturvallisuuskomission (CPSC) arviota kännykkää käyttäessään loukkaantuneista autoilijoista. Nasar viittaa tutkimukseen, jonka mukaan ensiapuun joutuneiden autoilijoiden määrä oli noin 1 300 kertaa suurempi kuin CPSC:n koko maan kattavat arviot.

Vastaavaa tutkimusta, jossa verrattaisiin CPSC:n arvioita jalankulkijoille todellisuudessa sattuneisiin onnettomuuksiin, ei ole. Mutta jos jalankulkijoita loukkaantuu samassa suhteessa kuin autoilijoita, kännykkää käyttäessä syntyneitä vammoja sai vuonna 2010 Nasarin mukaan noin kaksi miljoonaa jalkaisin liikkunutta amerikkalaista.

Nasar uskoo ensiapuosastojen aliarvioivan jalankulkijoille sattuneiden turmien määrän, sillä kaikki itseään loukanneet eivät hakeudu ensiapuun. Myöskään kaikki sinne joutuneista tai hakeutuneista eivät kerro, että he käyttivät tapahtumahetkellä kännykkää.

– On mahdotonta sanoa, loukkaantuuko joka vuosi todella kaksi miljoonaa kännykkää käyttänyttä jalankulkijaa. Mutta käytettävissä olevat luvut ovat varmaankin paljon pienemmät kuin todellinen tilanne.

Vanhemmilla tärkeä rooli

Seitsemän vuoden tutkimusjakson aikana (2004–2010) loukkaantui käytettävien lukujen perusteella eniten 21–25-vuotiaita amerikkalaisia kännykänkäyttäjiä (1 003 henkilöä). 16–20-vuotiaita vammoja saaneita oli 985.

Suurin osa jalankulkijoille sattuneista onnettomuuksista tapahtui matkapuhelimeen puhuttaessa (69 % loukkaantumisista). Tekstatessaan itsensä oli loukannut 9 %.

Nasar uskoo tuloksen johtuvan siitä, että puhelinta käytetään kävellessä huomattavasti useammin puhumiseen kuin tekstiviestien lähettämiseen. Hän arvioi pelaamisen ja sosiaalisen median käytön lisäävän kännykänkäyttäjien tapaturmariskiä entisestään.

Nasarin mukaan paras keino kääntää onnettomuusmäärät laskuun on muuttaa matkapuhelimen käyttöön liittyviä normeja. Vanhemmilla on siinä tärkeä rooli.

– Vanhemmat opettavat lapsiaan katsomaan molempiin suuntiin ennen kadunylitystä. Heidän pitäisi opettaa lapsille myös, ettei kännykkää käytetä kävellessä eikä varsinkaan ylitettäessä katua.

Sirpa Kulonen
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Tutkimus julkaistaan Accident Analysis and Prevention -lehden elokuun 2013 numerossa.