Kanta-Häme laittoi henkilöstön käsihygieniamittarit verkkoon

Mittarit kuvaavat käsidesin kulutusta ja desinfektion toteutumista yksiköissä.

Kanta-Hämeen keskussairaala on julkaissut verkkosivuillaan mittarit, jotka kuvaavat henkilöstön käsihygienian toteutumista.

Mittareiden nimet ovat eDesi ja eHuuhde. Mittareista eDesi kuvaa käsihuuhteen käytön toteutunutta kulutusta prosenttiosuutena tavoitteesta. Mitä lähempänä 100 prosenttia ollaan, sitä paremmin käsihygienia toteutuu.

Tulokset ilmoitetaan erikseen osastojen, poliklinikoiden ja leikkaustoiminnan osalta.

Toinen käsihygienian mittari, eHuuhde, kuvaa käsien desinfektion toteutumista yksiköissä ammattiryhmittäin ja yksiköittäin. Hygieniayhdyshenkilöt havainnoivat henkilökunnan käsien desinfektion toteutumista hoitotilanteissa, seuraavat käsikorujen käyttöä ja antavat näistä palautteet omissa yksiköissään kuukausittain. Esimerkiksi oikeaoppisen desinfektion kestoksi on määritelty 30 sekuntia. Mittari päivittyy, kun havainnot syötetään järjestelmään.

Keskussairaalassa on kampanjoitu syksyllä käsihygienia edistämiseksi.

– Mittarien julkistamisella haluamme tuoda näkyväksi sekä asiakkaillemme että henkilöstölle, kuinka tärkeä asia infektioiden leviämistä estävä käsihygienia sairaalaympäristössä on, ja kuinka haluamme kiinnittää siihen jatkuvaa huomiota, kertoo johtajaylilääkäri Sally Järvelä tiedotteen mukaan.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri aloitti myös henkilöstön influenssarokotuskattavuuden julkaisun verkossa. Mittarin nimi on ePiikki.

Jo aiemmin sairaanhoitopiiri on julkaissut hoitoonpääsyä kuvaavan eOdotus-mittarin.

Kaikki eMittarit on kehitetty yhteistyössä hämeenlinnalaislähtöisen FCG Flowmedik Oy:n kanssa.

Minna Pihlava

Juttu on julkaistu alun perin Lääkärilehden verkkosivuilla 2.1.2020