Kätilöopiston kohtalo sinetöitiin

Sairaalan rakenteista löytyi laajalti sädesientä sekä laho- ja mikrobivaurioita.

Sisäongelmien takia otsikoissa olleen Kätilöopiston sairaalan kohtalo sai sinetin, kun sisäilmaselvitys valmistui keskiviikkona. Sweco Oy:lta tilatussa selvityksessä paljastui, että Kätilöopiston henkilökunnan sisäilmaongelmiin viittaavat oireet eivät olleet tuulesta temmatut. Selvitys varmisti sen, että sairaalakiinteistössä viime vuosina tehdyt korjaukset eivät ole tepsineet.

– Kätilöopiston sairaalassa on ollut vuosien mittaan useita vesivahinkoja. Tutkimuksissa rakennuksesta löytyi sädesientä sekä laho- ja mikrobivaurioita, kiinteistöpäällikkö Ingemar Borgman HUS-Tilakeskuksesta sanoo tiedotteessa.

Hyksin Naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen sanoo, että korjauksia on tehty aiemmin, mutta rakenteellisten vaurioiden laajuus paljastui vasta nyt.

– Olen todella pahoillani henkilökunnalle aiheutuneista terveydellisistä haitoista, Heinonen sanoo.

Sisäongelmien takia HUS luopuu Kätilöopiston sairaalan tiloista vaiheittain seuraavan 3–6 kuukauden aikana. Tämä on myös työterveyshuollon suositus. HUS on ollut tiloissa vuokralaisena. Helsingin kaupunki omistaa Kätilöopiston rakennuksen.

– Väistötilojen järjestäminen on osin vielä kesken, mutta se tiedetään jo, että sekä Naistenklinikalla että Jorvin sairaalassa voidaan hoitaa nykyistä enemmän synnytyksiä vuositasolla, Heinonen kertoo.

Sisäilmaongelmat ovat koetelleen erityisesti henkilökuntaa, koska ovat altistuneet homeelle pitkäaikaisesti verrattuna potilaisiin, jotka viipyvät sairaalassa vain hetken. Henkilökunnan huoli on ollut aiheellinen, sanoo työsuojeluvaltuutettu, kätilö Leena Heikkinen.

– Mielestäni reagointi ongelmien ratkaisemiseksi olisi pitänyt olla nopeampaa, Heikkinen jatkaa.

Kirjoittaja:
Tuomas Keränen
toimittaja

Kuva: Vesa-Matti Väärä

Uutinen on julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.